Без лекарства по Здравната каса може да останат хиляди пациенти у нас от 1 април. Причината - провалените преговори за преподписване на договора между аптеките и Касата. Новината съобщи в Euronews Bulgaria председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

На практика лекарствата ще останат без заплащане и хората ще трябва да ги купуват сами.

Вирусите продължават да върлуват: Как да се преборим с тях?

По време на преговорите е направена и друга промяна. При предписан определен брой опаковки лекарства, Касата покрива толкова колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, НЗОК няма да покрие стойността на рецептата.

Сезонни алергии: Как да се справим с тях и кое причинава голямото кихане?

От Касата предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Така, ако пациент има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. Това ще доведе до ограничаване на достъпа до терапия, ограничаване на права на пациента и вменяване на задължения.

Какво е скарлатина: Всичко, което трябва да знаете

Според Димитър Маринов причина за това е, че някой иска да не се подобри контролът. “Лично управителят на Касата д-р Пенкова, която не е част от преговорния екип, влезе на преговорите с фармацевтичния съюз и каза "това искам да стане". С преговорния екип нямахме никакви проблеми и изведнъж се подмениха целите на договарянето. Бяхме озадачени от императивния тон”, обясни той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм