Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет в общежитието си стигат до една идея - да създадат интернет търсачка, която да организира уебстраниците и да ги класира, припомня БТА, позовавайки се на Ройтерс. 

Първоначално наречен "БекРъб" (BackRub), стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света - "Гугъл". 

Продуктите й, сред които електронната поща "ДжиМейл" (Gmail) и интернет търсачката,  вече се използват от милиарди хора, а съоснователите  й Лари Пейдж и Сергей Брин са сред най-богатите хора на планетата. 

Използването на алгоритми от "Гугъл" при намирането на информация се оказва трансформиращо за индустрията, коментират анализатори.

Хората използват технологичния гигант ежедневно и по най-различни поводи - за да видят какво е времето, да резервират ваканция или вечеря, да напишат научните си трудове, за електронна търговия, но най-вече за да намерят информацията, която им е необходима.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм