Пазарджик ще се сбогува днес с бившата депутатка от ПП-ДБ и председател на партия „Обединени земеделци“ Петя Ставрева. Тя е издъхнала след кратко боледуване само седмица след навършване на 47 години.

Поклонението ще състои от 11 до 13 ч. в катедралния храм "Света Богородица" в Пазарджик, като опелото ще започне в 12:15 ч.

Поклонение от 14 до 15 ч. ще има и в храм "Свети Теодор Тирон" в село Бяга. Петя Ставрева ще бъде погребана в гробищния парк на селото в тесен семеен кръг. 

Петя Ставрева беше народен представител в 49-ото Народно събрание от 13 МИР-Пазарджик.

Тя е родена на 29 април 1977 година в Пловдив. Има магистърска степен по журналистика и масови комуникации от СУ "Св. Климент Охридски", както и магистърска степен по "Агробизнес" от Аграрен университет - Пловдив. Завършила е специализация по политическа комуникация в Институт "Роберт Шуман", Будапеща, както и специализация по политически мениджмънт в Нов български университет.

Ставрева е председател на ПП "Обединени земеделци" от 26 март 2011 година. От 2007 до 2009 г. тя е член на Европейския парламент от Европейската народна партия (EНП). Работи в Комисиите по земеделие и развитие на селските райони, по бюджетен контрол и по равенство на половете. През 2008 г. тя инициира създаването на Обществен съвет за граждански мониторинг върху усвояването на средства от европейските фондове в земеделието. От 2009 г. е председател на българо-френски комитет за побратимяване. През 2016 година тя е избрана за председател на сдружение "Балканска земеделска камара". Като експерт по Обща селскостопанска политика на ЕС тя участва в международни организации и проекти.

От 2001 г. тя завежда "Връзки с обществеността" на Земеделския младежки съюз към БЗНС - Народен съюз. От 2004 г. е председател на областното настоятелство на Земеделския младежки съюз, София-град. От 2002 г. до 2005 г. е регионален координатор за България на международна организация на младите земеделски производители. От 2005 г. е председател на Управителния съвет на сдружение "Младежки инициативи 2004" . През 2006 г. е избрана за член на Постоянното присъствие на БЗНС - Народен съюз, секретар по международните въпроси.

Като народен представител в 49-ото Народно събрание Петя Ставрева положи клетва на 16.11.2023 година, на мястото на Петър Кулeнски от ПП-ДБ, който бе избран за кмет на Пазарджик.