Да бъде увеличен капацитетът на „Гранична полиция“ прие парламентът на първо четене. Предложението е на ГЕРБ и ДПС. Формациите го внесоха след сбиванията между чужденци и българи.

Задължително МВР да охранява всички центрове за настаняване на чужденците, прие още парламентът по време на петъчното си заседание.

С двата законопроекта се предлага увеличаване на капацитета на “Гранична полиция” с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.

Измененията бяха подкрепени от 138 народни представители, двама гласуваха „против“ и 44 „въздържал се“.

“Идеята да се използва ресурса на МВР за мен лично е необмислена. Това, което би трябвало да се направи, е където има такива центрове и ако има такова чувство на несигурност у хората, просто да има по-засилено полицейско присъствие. А не всъщност МВР да седи на входа на центъра и да следи кой влиза и кой излиза. Сега вече това, което казахте, че има проблем с фирмите и по какъв начин си вършат работата, това е различен проблем”, коментира депутатът от “Продължаваме промяната” Настимир Ананиев.

“На границата няма напрежение такова, каквото е имало преди години. Но българските граждани това нещо не могат да го усетят, защото бардаците, които са с заформили в Агенцията за бежанците и хората, които имат и криминални и други прояви, са на улиците на градовете”, каза Мануил Манев от ГЕРБ.