Няма засилен миграционен натиск по българските граници, дори се наблюдава трайна тенденция за намаляване на броя мигранти, които опитват да влязат незаконно в страната, каза вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване по темата в Народното събрание.

"Няма засилен миграционен натиск, напротив, има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск и това мога да го споделя и с цифри. От началото на тази година до момента са предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за същия период на миналата година те са били 15 600. Разликата е 3 пъти. Задържанията във вътрешността на страната от началото на годината до момента са 260, а за същия период на миналата година те са били 1260. Мисля, че тези цифри много красноречиво говорят за това, че ние се справяме с миграционния натиск. Състоянието по българо-турската граница никога не е било по-спокойно, както е в момента. Постигнахме целта, която си поставихме, а именно, тази, че нелегалните мигранти да не тръгват по пътя към западна Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница и това в момента е факт", каза Стоянов.

Стоянов уточни, че във вътрешността на страната също няма проблеми с мигранти, а сбиването в центъра на София в края на миналата седмица е битов инцидент между две групи, които са се познавали помежду си.

"Имаше два инцидента през изминалата седмица, за съжаление. През последните месеци, да не кажа и по-дълъг период от време, много често наблюдаваме събиране на множество лица, непълнолетни, дори и малолетни такива, които се придвижват на групички както българи, така и чужди граждани. Именно такъв е единият случай от миналата седмица. Най-важното е, че и нападнатите и потърпевшите се познават. В първия случай, реално една от групичките, които са български деца, има едно от техните приятелчета, което е лице от арабски произход. Двете групи се познават, срещали са се по-рано, малко по-нагоре на въпросния булевард. Там е имало друга ситуация, при която са си говорили. Пак казвам, не искаме да възниква някакъв смут и някакво внушение. Инцидент, при който е образувано производство между две групички непълнолетни, които се познават. Важното е, че всички лица са установени. В първия случай имаме шестима такива. Във втория случай имаме четирима задържани български граждани непълнолетни, с множество криминални регистрации".