Въвеждат билет за време в Столичния градски транспорт. Вариантите ще са два – за 30 и за 60 минути, в рамките на които билетът ще може да се валидира в различни превозни средства.

Това предвижда проектът за нова тарифна политика за градския транспорт в София. За първи път той беше представен в средата на февруари, но едва сега е качен за обществено обсъждане.

Промените в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община са публикувани на сайта на СО в секция „Транспорт“ – „Обществени консултации“. Мнения и предложения по него могат да се изпращат в писмена форма до 17 юли.

ЦГМ: При проверки от контрольорите банковите карти на пътниците са напълно защитени

Билетите за време ще се продават на електронен носител. Единият ще е за 30 минути и ще струва 1.60 лв. Притежателят му ще може да се прекачва на различни превозни средства и да се валидира в тях в рамките на тези 30 минути. Ако последната валидация е направена например на 29-та минута, пътникът ще може да довърши пътуването си със същото превозно средство и след изтичане на това време. Другият варианте билет за 60 минути, който ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е направена до 59-ата минута.

Шофьорте и ватманите ще продължат да продават хартиети билети, но те вече ще струват 2 лв. и с тях няма да може да се сменя превозното средство. При същите условия хартиени билети ще се продават и на касите в метрото, предвиждат още промените в наредбата.

В същото време новата тарифна политика предвижда премахване на  талоните за 10 пътувания. Така пътниците да бъдат стимулирани да си купуват по-дългосрочни карти, смятат вносителите на проекта. В него не е включена и месечната карта за една линия.

ЦГМ: При проверки от контрольорите банковите карти на пътниците са напълно защитени

Запазват се цените на едногодишните персоналзирани и неперсонализирани карти - съответно 365 и 600 лв. Предвижда се въвеждането на годишна карта за младежи до 26 г., която ще струва 200 лв.

Предвижда се въвеждането и на 24-часова карта, която ще струва 6 лв. Тя ще включва и нощния транспорт, който обаче от началото на пандемията е спрян и не е ясно кога ще бъде пуснат отново.

Вносители на проекта за нова тарифна политика са Зафир Зарков и Прошко Прошков от групата на ГЕРБ - СДС, Карлос Контрера ОТ „Патриоти за София“, и независимият общински съветник Борис Бонев. Мнения и предложения по него могат да се изпращат до 17 юли. Очаква се промените да влязат в сила през есента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм