Идеен проект за задължителен туристически Гаранционен фонд представи ресорното министерство. Проектът предвижда туроператорите месечно да превеждат в него между 80 и 1000 лева.

В обхвата на Гаранционния фонд влизат потенциални възможности за обезщетение след отказ на резервации при пакетните пътувания, както и защита срещу несъстоятелност и неплатежоспособност на туроператорите.

Илин Димитров: София привлича туристи и ръстът е съпоставим с този на Истанбул

Три са основните стълба, на които стъпва идеята за Гаранционен фонд, предлаган от Министерството на туризма. В идейната концепция на функциониране на туристическия гаранционен фонд са разработени няколко варианта от гледна точна на финансовата му стабилност.

Заместник-министър Ирена Георгиева уточни, че идеята на двата варианта е да не бъдат прекалено обременени с финансови вноски туроператорите, които ще участват във фонда.

Илин Димитров: Имаме амбиции няколко ресторанта да успеят да спечелят звезда „Мишлен“

Министърът на туризма Илин Димитров допълни, че са анализирани модели от Германия, Великобритания, Дания и Полша. Той поясни, че това не е финален вариант. Като създаването на фонда е действие, свързано с много промени в закони, както е необходим и редовен кабинет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм