Според научните оценки този месец ще бъде най-горещият юни, регистриран някога в историята на Гърция, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Пред гръцката новинарска агенция д-р Костас Лагувардос, директор по научните изследвания на Института за проучване на околната среда и устойчивото развитие на Националната обсерватория в Атина, каза, че юни 2024 г. „ще бъде най-горещият изобщо от всички, които сме виждали“, като уточни, че окончателният извод ще може да се направи чак в края на месеца.

Той каза още, че този юни е с много високи стойности както по отношение на максималната, така и на минималната температура, което създава непрекъснат термичен стрес за хората.

За цялото първо шестмесечие на годината с изключение на май в Гърция се регистрират температури над обичайните за съответния сезон. Тази ситуация се наблюдава още от юли 2023 г. „Постоянството на високите температури за големи периоди е това, което ни безпокои най-много“, казва д-р Лагувардос.

Освен горещ този юни в Гърция е и сух. В резултат влагата в мъртвата горима маса в горите е много ниска, а запалимостта ѝ – особено висока, обяснява ученият.

В очакване на прогнозираната от метеоролозите нова гореща вълна през следващите дни общината на Атина въвежда от утре извънредни мерки за защита на гражданите, на бездомните, на зелените площи и за нормално функциониране на града, съобщава телевизия Скай.

От 9 до 21 ч. ще бъдат отворени климатизираните помещения на т.нар. „Клубове на приятелството“, които в обичайна ситуация действат като социални средища за гражданите от третата възраст. Общинските лечебни заведения ще активират телефонната си „линия на горещините“, на която гражданите могат да потърсят съвет и насоки за справяне с температурите, а социални работници ще предоставят на бездомните жители на гръцката столица храна, вода, кафе и комплекти за защита с продукти от първа необходимост.

За бездомните животни атинската общинска служба „Градска фауна“ е поставила над 150 поилки в различните квартали на града.