“Гугъл карти”(Google maps) и “Уейз” (Waze) временно деактивират данните за трафика на живо в Израел в момент, в който страната се подготвя за потенциална наземна инвазия в Газа, съобщава CNN.

"Както сме правили и преди в конфликтни ситуации и в отговор на развиващата се ситуация в региона, временно деактивирахме възможността да виждате в реално време информация за условията на трафика и натовареността от съображения за безопасността на местните общности", заяви говорител на Google Maps.

Говорителят на Google заяви, че компанията се е консултирала с няколко източника, които включват регионални и местни власти, за да направи тази оценка.

Google обаче не съобщи дали инструментите ще бъдат деактивирани в Израел, Газа, или и в двете страни. Също така не се посочва дали действието е по искане на Израелските отбранителни сили.

Компанията предприе подобен ход миналата година, след като Русия нахлу в Украйна.

Google Maps добави, че "всеки, който навигира до определено място, все още ще получава маршрути и ЕТА, които отчитат текущите условия на трафика."

Google Maps и Waze всъщност имат един и същи собственик. Waze е собственост на Google от точно 10 години. Дълго време приложенията се развиваха самостоятелно, но наскоро интернет гигантът започна да обединява екипите, да слива функции и др. Макар все още да не е потвърдено официално, това изглежда като първи стъпки в обединяване на двете приложения. Ако всички обичани функции на Waze бъдат запазени в Maps, това може и да не е особен проблем.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм