Големият български писател и пловдивчанин Йордан Велчев стана носител на специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата.

Йордан Велчев получи престижното отличие от кмета Костадин Димитров по време на официалната церемония за връчване на престижните Награди „Пловдив“, която се състоя в Драматичен театър Пловдив.  Димитров подчерта големия принос на Йордан Велчев към културата, историята и литературата на България и в частност на Пловдив. Ценното литературно богатство, което е създал и което преведено на 5 езика, поставя Пловдив и България на световната литературна карта. За фундаменталния и многотомен труд, посветен на Пловдив „Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век”. За капиталното изследване „Балканският човек ХІV – ХVІІ век”  в три тома и общо седем книги, предложено за издаване от ЮНЕСКО. Развълнуваният писател нарече Пловдив едно вълшебно място, обърнато с лице към егейския свят. „Ние сме избрани - ние сме деца на реката и хълмовете. Град като тези, в които са се раждали велики култури”, каза Йордан Велчев.

Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура в навечерието на 24 май. С нея се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през предходната година. Победителите получават  статуетка изобразяваща трон на Димчо Павлов, диплом и парична премия.

В категорията „Журналистика в сферата на културата“ наградата получи Станимир Симеонов за телевизионната програма „Мисия култура“,  излъчвана по Пловдивска обществена телевизия „Тракия“. В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ призът отиде при Ина Иванова за сборника с разкази "И винаги любовта". За „Художествен превод“ бе отличена Здравка Петрова за художествения превод от руски език на книгата „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс. В „Изобразително изкуство“ наградата получи Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“ в изложбена зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив. В раздел „Аудио визуални изкуства и  фотография“ награда „Пловдив“ спечели Петя Михайлова Ангелова за документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра. В „Танцово изкуство“ с престижното отличие бе удостоен Асен Асенов - Фондация „ЕДНО“ за култура и изкуства за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Оne Dance Week 2023“. В раздел Музика“ спечели Държавна опера – Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив. В категория „Театър“ с наградата бе удостоен Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „Едип и пророците“ на Драматичен театър Пловдив. Тази година в раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ награда не бе присъдена. В категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“, наградата спечели Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив за празничния концерта „Децата на Пловдив“ с участието на школите към Център за подкрепа на личностното развитие – ОДК, Пловдив в Античен театър. За „Съвременни мултижанрови изкуства“ бяха отличени Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър „Техно-логика”.

Победителят в раздел „Опазване на културното наследство съхраняване на паметта“ бе съобщен и награден от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Носител на наградата стана гл. ас. д-р Огнян Тодоров за съвременното и модерно оформление на основната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив.

След пауза от няколко години, в които не се връчваше, тази година отново бе присъдена „Награда Пловдив за дарители и спомоществователи в областта на изкуството и културата“. Нейни носители станаха сем. Нели, Петър и Пенчо Братанови за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „Цар Симеон“.