Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи в петък състава на временното правителство на „Дондуков 2“, като запази трима от действащите министри. На задължителните консултации при Румен Радев присъстваха и представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Не взеха участие само БСП, които заявиха, че президентът е избрал „най-партийно оцветеният кандидат за премиер“.

„Старал съм се в състава на правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. Основната задача на правителството ще бъде да гарантира честни избори, но това не означава, че ще спре да работи в другите сектори“, каза Главчев преди представянето на проектокабинета си.

В състава му министерските кресла си запазват министърът на образованието Галин Цоков, министърът на земеделието Кирил Вътев, вътрешният министър Калин Стоянов, както и министърът на транспорта – Георги Гвоздейков, който е от ПП, откъдето изрично заявиха преди дни, че няма да участват в служебното правителство. Това стана и причина днес при президента съпредседателят на ПП Кирил Петков да заяви, че Гвоздейков ще бъде изключен от партията.

Останалите в кабинета са: министър на енергетиката – Владимир Малинов, вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова, социален министър – Ивайло Иванов, правосъден министър – Мария Павлова, министър на здравеопазването – Галя Кондева, министър на отбраната – Атанас Запрянов, МВнР ще оглави Ивайло Ценов, министър на икономиката – Петко Николов, начело на МРРБ ще застане Виолета Коритарова, министър на културата – Найден Тодоров, министър на иновациите - Росен Карадимов, министър на електронното управление - Валентин Мундров, министър на туризма Евтим Милошев, спортен министър Георги Глушков.

Главчев отдели най-голямо внимание на запазването на поста на вътрешния министър Калин Стоянов.

„Това ми беше най-трудното решение, колебаех се до вчера, особено след като подаде оставка и главният секретар на МВР. Ще е предизвикателство и двамата да са извън системата по време на избори“, заяви Главчев.

Той подчерта, че е имал разговори с полицейския синдикат, който застанал твърдо зад Стоянов, като полицаите казали, че ще бъдат „демотивирани“ за работа преди изборите, ако МВР шефът бъде сменен.

„Искам да коментирам няколко явни проблема, които виждаме от самото начало. Един служебен кабинет трябва да постигне безпристрастни избори. Изборът на Калин Стоянов е обида. Опитът да се покрие зависимост в служебния кабинет. Когато Калин Стоянов беше предложен от ГЕРБ, казахме, че е ярка политическа фигура“, каза Кирил Петков.

След това коментира и номинацията на Мундров за министър на електронното управление.

"Има и други хора - Валентин Мундров. Той е министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел. Той никога не беше обсъждан като потенциален министър. Това за нас показва абсолютно ярко политическо оцветяване на този кабинет. Двамата министри, от които ще зависи провеждането на изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ", възмути се Кирил Петков.

И продължи възмущението си като подчерта връзката на номинираната за правосъден министър Мария Павлова с „превзетата държава“.

„Мария Павлова, доколкото знам е заместник на Борислав Сарафов (и.ф. главният прокурор – бел. ред.), а когато говорим за превзета държава, той е олицетворение. Това е обида за нас, когато искаме безпристрастно правосъдие“, каза още Петков.

Накрая добави:

"Ние сме не само възмутени, ние сме направо взривени", реагира Петков и заедно с останалите представители на ПП-ДБ демонстративно запусна залата.

След напускането им думата взе зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ“, каза той. И посочи, че ще направи оценка, след като приключи мандатът на този кабинет. По повод оставането на Калин Стоянов начело на МВР, Дончев отбеляза, че резултатите от изборите не зависят от вътрешния министър, а от качествата и убедителността на политиците, които се явяват.

По-късно Дончев припомни, че Калин Стоянов е бил номинация на ПП-ДБ за вътрешен министър в редовното правителство на Николай Денков.

"Кабинетът може да разчита на подкрепата на ДПС", заяви зам.-председателят на движението Йордан Цонев. Той допълни, че служебното правителство трябва да се фокусира върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че кабинетът „Главчев“ е на коалицията ПП-ДБ И Христо Иванов. Според него е съвсем логично да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет заради последните промени в Конституцията. 

Кабинетът „Главчев“ е добре балансиран с представители, които добре балансират между трите управляващи формации - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него няма как партията му да има доверие на такъв кабинет, че ще проведе честни и свободни избори.

Днес Румен Радев заяви, че няма намерение да бави процедурата и във вторник ще подпише три указа – за назначаване на служебен кабинет и за европейски и предсрочни парламентарни избори, които да се проведат „2 в 1“ на 9 юни. Той побърза да подчертае и, че след редакциите в конституцията отговорност за състава на служебния кабинет има не президентската институция, а служебния премиер.

Реякциите за състава на проектокабинета очаквано продължиха.

"През участието в правителство на Калин Стоянов осигуряват чадър над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС", посочи ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ на излизане от президенството.

Зам.-председателят и депутат от БСП Кристиан Вигенин направо призова президентът Румен Радев да не назначава служебен кабинет, в който начело на МВР е Калин Стоянов.

Коментар направи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Предложеният от Димитър Главчев кабинет е практическата реализация на промените в Конституцията. Това поискаха и това получиха. Оттук нататък отговорността е на номинирания за премиер. Върху голяма част от предложените имена нямам никакъв поглед и не мога да коментирам. Определено обаче има много добри специалисти, какъвто е случаят с министъра на финансите Людмила Петкова", каза тя.

Според нея отговорността за предложените министри е на НС и на служебния кабинет.

"Ние изпълнихме всички конституционни условия и ускорихме процеса на преговори и срещи, за да може изборите да са 2 в 1. Ако г-н Главчев реши да промени някое име от предложените министри, това трябва да е много сериозно аргументирано, защото иначе ще бъде белег на задълбочаващата се политическа криза. Той беше единственият кандидат, който се съгласи да бъде премиер, не е имало други желаещи", коментира още вицепрезидентът.  

Миналата събота Главчев получи от държавния глава офциално задачата да състави правителство. Изборът породи редица спекулации, тъй като Главчев е ярка политическа фигура на ГЕРБ от миналото – беше депутат от партията на Бойко Борисов в шест парламента, председател на 44-ото Народно събрание от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 г., зам.-председател на 43-ото Народно събрание. Той бе номиниран за председателския пост на Сметната палата от ГЕРБ и беше подкрепен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС през юли м.г. А след промените в конституцията президентът имаше избор да избере служебен премиер сред няколко души на високи държавни постове, сред които е шефът на Сметната палата. Редакцията в основния закон бе приета с подкрепата и на ПП-ДБ.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.