Бюджет 2024 на Пловдив ще гласуват на днешното си заседание общинските съветници на града. Сумата от почти 684 милиона лева е рекордна за Пловдив, като най-голямата част от нея - 41%, е предвидена за образование. На 124 милиона лева възлиза капиталовата програма, като най-големите обекти в нея са основно за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“, нов плувен комплекс с 50-метров басейн на Гребната база, довършването на пробива „Модър-Царевец“ и на Голямоконарско шосе, както и сградата на Хуманитарната гимназия в града.

Финансова дисциплина и повишаване на приходите залагат в Бюджет 2024 на Пловдив от новата местна управа. „Целта е плавно преминаване от стар към нов мандат и начало на нови проекти“, обясни кметът Костадин Димитров.

От групата общински съветници на ПП-ДБ вече изразиха критиките си към бюджет 2024 на Пловдив. Според тях, планираното завишаване на приходите е нереалистично. От ПП-ДБ считат още, че има и неравномерно разпределяне на финансирането на капиталовите разходи на районните кметства. Съветниците ще предложат днес в бюджета да бъдат заделени 3 милиона лева за инфраструктура,  благоустрояване и проектиране на нови детски градини.

От БСП Пловдив вече излязоха с позиция, че няма да подкрепят така предложената финансова рамка на бюджета. Причината - той продължава политиките от предишното управление, а в капиталовата програма се залага най-вече на спортна инфраструктура“, обясни Калин Милчев.

Три от направените предложения от групата ще бъдат гласувани - осигуряване на 3 медицински кабинета за неотложна помощ, средства за поливни системи, дървесни видове, осветления и настилки за Бунарджика, Дановия Хълм и Младежки хълм, както и проектиране на ПУП –за Остромила и Беломорски, отчуждителни процедури за разширяване на големите пътни артерии на Пловдив и на гробището в  Коматево и архитектурен конкурс за Музей на Пловдив в бившата сграда на БНБ. Общият разчет на предложенията възлиза на 2 350 000 лева, които от БСП предлагат да бъдат взети от парите за спортна инфраструктура.

От левицата предупредиха, че в 3-годишната бюджетна прогноза се предвижда вдигане с 30% на приходите от данъци. 

Очакванията са бюджетът да бъде приет от мнозинството в ОбС на Пловдив.