Борислав Сарафов, изпълняващ функциите главен прокурор, както и предшественика му на поста Сотир Цацаров отклониха поканата на депутатите да се явят на изслушване за дейността на убития показно Мартин Божанов-Нотариуса, сочен за дилър на влияние в съдебната власт. По-рано същото направи и бившият главен прокурор Иван Гешев, който с писмо уведоми депутатите, че е възпрепятстван заради предварително планирано пътуване до чужбина.

След Гешев в пространно писмо и Сарафов обяснява, че няма да се яви пред народните представители, тъй като чл. 84, т. 16 от Конституцията не му позволява да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства. Уточнява и, че с последните промени в основния закон правомощията на главния прокурор са силно ограничени текуща информация за разследванията за Нотариуса и „Осемте джуджета“.

„Подчертавайки своето уважение към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната демокрация, следва да имате предвид, че е възможно резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на компетентния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. главен прокурор, поради което с цел да избегна всякакви съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси, намирам за необходимо да отклоня изпратената покана за участие в заседание на председателстваната от Вас временна комисия“, заявява Сарафов.

Той уточнява и, че именно в периода след встъпването му в длъжност като и.ф. главен прокурор са предприети „активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати“:

„С моя заповед от 07.08.2023 г. възложих тематична ревизия на работата по организацията, ръководството и контрола на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. – 31.07.2023 г. В тази връзка още в началото на м. август 2023 г. призовах административния ръководител на Софийска районна прокуратура г-жа Невена Зартова да освободи заеманата длъжност. Вследствие на констатациите в доклада по възложената ревизия през м. октомври 2023 г. ръководството на ПРБ внесе предложение до ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на СРП. С моя заповед от м. февруари 2024 г. възложих на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура проверка на дейността на Софийска районна прокуратура във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“.

Сарафов защитава и магистратите, като уточнява, че е „абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати“ от депутати в парламентарната комисия. 

„В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание“, заявява Сарафов.

Сотир Цацаров също е информирал депутатите, че няма да се яви, тъй като вече е бил изслушан от Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет и там е изложил всичко, което му е известно. Подчертава, че изслушването му е било предавано пряко и обществото се е информирало за позицията му. Уточнява и, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса, няма отношение към групи за влияние и към ареста на бизнесмена Веселин Денков. 

Сътрудничил ли е Нотариуса на МВР

Междувременно стана ясно, че със секретен доклад МВР е отговорило на парламентарната комисия за Нотариуса дали той е бил таен сътрудник на ведомството. Документът е внесен в секретното деловодство на парламента и всеки член на комисията може да го прочете. Председателят на комисията Никола Минчев обяви, че е възможно вътрешният министър Калин Стоянов да бъде изслушан в комисията.

“Целият отговор на МВР е класифицирана информация. Може да бъде декласифицирана от самия орган, който го е класифицирал. Основанието е Законът за МВР с цитиране на конкретни основания вътре в писмото, но пак казвам, съдържанието на писмото не мога да коментирам”, заяви Минчев. И добави: “Поканата към министър Калин Стоянов е предстоящата, най-малкото, защото той може скоро време да не е министър, така че е приоритетно да бъде поканен самият той”.

Обобщение на ситуацията накрая направи бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, който заяви, че неявяването и на тримата главни прокурори говори за състоянието на прокуратурата.

„Изненадан съм, че не уважиха парламента, а ние ще направим извод и за кадровика на тези трима главни прокурори, за който един член на ВСС се изказа, че това е Банкята“, каза Рашков, визирайки разпространения запис на разговор на Иван Гешев с члена на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев от миналата година.

Чуйте още в прикачения звуков файл.