Германската енергийна компания RWE започна арбитражно производство срещу руския "Газпром" за липсващи доставки на газ, каза говорител на RWE, без да предоставя повече подробности, информира Ройтерс.

Ходът, съобщен за първи път от вестник Handelsblatt, идва, след като германската компания Uniper миналата седмица стартира арбитражен процес с надеждата да осигури милиарди евро компенсация от Газпром за недоставени количества газ.

Експозицията на RWE към доставките на руски газ е сравнително ниска в сравнение с това, покривайки 15 тераватчаса (TWh) до 2023 г., което е намалено до 4 TWh, откакто Русия започна инвазията си в Украйна в края на февруари.

„Газпром“ заплашва да намали доставките за Европа по ключов газопровод

В случай на пълно прекъсване на доставките, ние изчисляваме, че замяната на останалите 4 TWh може да струва най-малко допълнителни 400 милиона евро (422 милиона долара)“, пише анализаторът на Stifel Research Мартин Тесие през юни.

Uniper, която е претърпяла загуби от около 11,6 милиарда евро към днешна дата, заменяйки руските доставки, спрени от края на август, има експозиция от 200 TWh. 

($1 = 0,9466 евро

По-рано руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че Украйна отклонява доставките на природен газ, преминаващи транзитно през Молдова, и в отговор заплаши да намали доставките по ключов газопровод за Европа.

Твърденията са най-новата точка на напрежение по отношение на енергийните доставки между Киев, европейските столици и Москва, която намали доставките за Европа в отговор на западните санкции заради конфликта в Украйна.

ЕП обяви Русия за държава спонсор на тероризма

"Обемът на газа, доставен от „Газпром“ за транзит до Молдова през Украйна, е по-голям от физическия обем, предаден на границата на Украйна с Молдова", се казва в изявление на „Газпром“.

Базираната в Санкт Петербург компания заяви, че Украйна е възпрепятствала доставката на 52,52 млн. куб. м за Молдова и в отговор заплаши с намаления.

"Ако дисбалансът при транзита през Украйна за молдовските потребители се запази, на 28 ноември, от 10:00 ч. „Газпром“ ще започне да намалява доставките на газ през ключовата транзитна точка за доставките за Европа“, заяви компанията.

Украйна отхвърли обвиненията, като заяви, че всички количества газ, предназначени за молдовските потребители, са били прехвърлени "в пълен обем".

Politico: Хей, Путин, къде ще бягаш?

"Заплашвайки да намали обемите за транспортиране на газ за Молдова, „Газпром“ се опитва да лиши тази страна от възможността да използва украинската газопреносна система", заяви в изявление официалният представител на оператора на Украйна Олга Биелкова. "Това не е първият път, в който Русия прибягва до използването на газа като инструмент за политически натиск", каза тя. "Тя манипулира фактите, за да оправдае решението си да ограничи още повече обема на доставките на газ за европейските страни."

Заплахите идват в несигурен момент за енергийната сигурност в Европа, която се бори да запълни газовите хранилища преди зимата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм