Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че Украйна отклонява доставките на природен газ, преминаващи транзитно през Молдова, и в отговор заплаши да намали доставките по ключов газопровод за Европа.

Твърденията са най-новата точка на напрежение по отношение на енергийните доставки между Киев, европейските столици и Москва, която намали доставките за Европа в отговор на западните санкции заради конфликта в Украйна.

Борисов иска оставката на енергийния министър, нападал “нашите възможни партньори” ПП

"Обемът на газа, доставен от „Газпром“ за транзит до Молдова през Украйна, е по-голям от физическия обем, предаден на границата на Украйна с Молдова", се казва в изявление на „Газпром“.

Базираната в Санкт Петербург компания заяви, че Украйна е възпрепятствала доставката на 52,52 млн. куб. м за Молдова и в отговор заплаши с намаления.

"Ако дисбалансът при транзита през Украйна за молдовските потребители се запази, на 28 ноември, от 10:00 ч. „Газпром“ ще започне да намалява доставките на газ през ключовата транзитна точка за доставките за Европа“, заяви компанията.

Русия санкционира 15 български компании. Сред тях - “Арсенал“ и ВМЗ-Сопот

Украйна отхвърли обвиненията, като заяви, че всички количества газ, предназначени за молдовските потребители, са били прехвърлени "в пълен обем".

"Заплашвайки да намали обемите за транспортиране на газ за Молдова, „Газпром“ се опитва да лиши тази страна от възможността да използва украинската газопреносна система", заяви в изявление официалният представител на оператора на Украйна Олга Биелкова. "Това не е първият път, в който Русия прибягва до използването на газа като инструмент за политически натиск", каза тя. "Тя манипулира фактите, за да оправдае решението си да ограничи още повече обема на доставките на газ за европейските страни."

Заплахите идват в несигурен момент за енергийната сигурност в Европа, която се бори да запълни газовите хранилища преди зимата.

„Булгаргаз“ предложи с 47% по-ниска цена на газа за ноември

Украйна страда от тежка енергийна криза след седмици на постоянни руски удари по енергийната ѝ мрежа, които доведоха и до прекъсвания на електрозахранването в съседна Молдова.

Проевропейският президент на Кишинев Мая Санду предупреди, че страната с население от 2,6 млн. души, разположена между Румъния и раздираната от конфликти Украйна, рискува да остане без газ и електричество тази зима.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм