„Булгаргаз” актуализира предложената цена на природния газ за настоящия месец. Окончателното предложение на обществения доставчик, изпратено до Комисията за енергийно и водно регулиране, е в размер на 123,47 лева или 63,13 евро за мегаватчас, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 г. са на нива от 130 евро за мегаватчас.

С 45% по-евтин ще бъде газът за ноември спрямо октомври

Същественото намаление на предложената цена за м. ноември спрямо утвърдената цена за м. октомври, с над 47%, се дължи на конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“  процедура за доставка на природен газ през м. ноември и на намалението на цената на европейските газови пазари, уточняват от дружеството.

Малко по-късно днес енергийният регулатор ще излезе с окончателно решение за цената на природния газ за ноември.

КЕВР не очаква ръст в цената на газа до края на годината

По време на откритото заседание на КЕВР на 28 октомври, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева обяви, че цената на газа за месец ноември ще бъде под 130 лв. за мегаватчас, което спрямо октомври е поевтиняване с 45 на сто, а спрямо септември - с 64%.

Златева отчете, че в действителност от 11 октомври досега има чувствителна динамика в цените на газовите хъбове, но цената, която се очаква да бъде внесена на 1 ноември, е по-ниска от заявената на 11 октомври, която беше 166,14 лв.

Росен Христов: Решихме да поддържаме партиите в НС с техническа експертиза

Деница Златева изрази надежда, че и за декември „Булгаргаз“ ще успее да даде една много конкурентна цена.

Златева увери, че продължават да изпращат заявки до "Газпром" по съществуващия договор, но в отговор от руската компания получаваме нулеви количества. Тя не коментира плановете на „Булгаргаз“ да се обърне към арбитражен съд заради недоставяните от края на април количества газ, тъй като, по думите й, темата е чувствителна.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че газохранилището в Чирен е запълнено на 88%, като до 1 ноември може да достигне и до над 90%.

България и Молдова подписаха споразумение за пренос на газ чрез „Булгартрансгаз”

По думите му в последните два месеца запълването е с по-евтин газ, така че осреднената цена ще е приемлива за крайните потребители. Той отбеляза, че с поевтиняването на газа отпадна необходимостта от поскъпване на парното, но цената му няма и да падне от 1 януари.

Иванов опроверга твърденията, че ако са продължавали доставките на руски газ, то той е щял да бъде по-евтин за вътрешния пазар. Според него, ако са били приети договорените от кабинета "Петков" 7 танкера от американската компания "Шиниър" в комбинация с доставките от Азербайджан, цената също е щяла да е по-висока. Той отчете, че след като Европа е намерила алтернативи на руския газ, неговият дял от 40% е сведен до едва 7 на сто.

Иван Иванов коментира още, че от гледна точка на нормативната уредба и поетите ангажименти към ЕС, няма вероятност битовите потребители да започнат да купуват ток от свободния пазар преди края на 2025 г. Затова той успокои домакинствата, че няма да се случат непредвидени неща с тях.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм