"Ние можем да направим правителство с първия мандат. То няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте". Това заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов пред bTV, като допълни, че няма да е премиер, въпреки че може да ръководи „най-добре от всички“.

Той още веднъж обясни, че трябва да се благодари на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение и не бърза да връчва мандата. „Ние вече имаме една много добра коалиция“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Прекалено” и „несериозно”. Депутатите за исканите оставки на Демерджиев и Тодоров

Той обясни, че по важните теми в парламента има мнозинство. Даде за пример гласуването за F-16, оръжието за Украйна. „Ако продължи да работи така парламентът, как да обясним защо разваляме парламента“, попита Борисов.

„Машините остават в пълния им обем. Всеки български гражданин, който иска да гласува на машините на Мадуро може да го направи“, каза Борисов.

Според Борисов, ако се стигне до трети мандат, най-лесно би било да се даде на „Български възход“. По негови думи правителството, което ще се прави, ще е с кратък мандат.

Борисов поиска оставката на вътрешния министър

Още една поискана оставка от ГЕРБ

Борисов заяви, че иска оставката на енергийния министър Росен Христов. „Доста съм ядосан на това, което направи служебният министър на енергетиката. Служебното правителство е да прави избори, не оценки. Откъде накъде той (Росен Христов – бел. ред.) ще напада нашите възможни партньори – „Продължаваме промяната”? Той извърши политически акт на атака срещу ПП. Да, вярно е, но има ДАНС, прокуратура, а Христов каза чудовищни неща. Кирил и Асен не бяха в зала, но предполагам, че ще вземат мерки“, коментира Борисов.

„Аз не вярвам на този министър“, категоричен бе той.

“Никога не съм имал кюлчета и пачки. Оказа се, че според френски банкер едната от сниманите банкноти е фалшива. Когато Кирил Петков и Лена Бориславова отговорят за тях, ще кажа за снимките. Години съм живял с банкерка, ако имах пари от ИПОН, парите ми щяха да са при нея и няма да са фалшиви. Този, който записа Кирил Петков и Лена с парапета, сигурно е записвал и мен”, каза още Борисов.

Петков: Сравненията на Христов за цената на газа са нелепи, провокира ЕК да го опровергава

От парламентарната трибуна в сряда енергийният министър Росен Христов изтъкна, че служебният кабинет бързо е успял да се справи с газовата криза, която е наследил от предишните управляващи, като благодарение на организираните търгове за доставка, за разлика от преговорите при предишния кабинет, е постигнал и по-добри цени.

Последва брифинг на „Продължаваме промяната”. Кирил Петков заяви, че  в първия месец на управлението си Христов се опитвал да договори доставки с „Газпром” и е видял, че това не е възможно.

„Да сравняваш цена на съществуващи доставки с „Газпром“ и това какво би могъл да достави, ако продължаваше договора, е абсолютно нередно. Този министър провокира ЕК да го опровергава“, заяви Кирил Петков.

Венко Сабрутев обясни за цените, по които е купуван газ от кабинета на Кирил Петков. Той обърна внимание, че отново са се споменали фактурите, които Делян Добрев е разнасял и е коментирал дали цената от 110 евро е висока.

Сабрутев изложи графика, която показва колко би била цената на природния газ, ако договорът с „Газпром” е бил в сила.

Христов: Доставките на природен газ до края на годината са обезпечени и криза не се очаква

Третата "лъжа" открои Асен Василев, визирайки слотовете за разтоварване на 7-те танкера втечнен газ.

„Трябва да има редовен кабинет и редовен министър, който да се отчита редовно в Народното събрани”, така Василев отговори на въпроса дали от партията искат оставката Росен Христов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм