Германия ще наеме около 150 летищни работници от Турция, за да овладее продължаващия хаос на летищата поради липсата на персонал, съобщава "Дейли сабах". Бройката е значително по-малка от първоначално очакваното, посочва изданието.

Шефът на Ryanair: Ерата на полетите за 10 евро приключи

В края на юни германското правителство обяви, че планира да ускори издаването на разрешителни за работа и визи за няколко хиляди чуждестранни летищни работници, предимно от Турция, за да спомогне за облекчаване на летния пътнически хаос, който изнерви почиващите.

Въпреки това само летищата в Мюнхен и Нюрнберг успяха да наемат работници от Турция, заяви пред Ройтерс Томас Рихтер, ръководител на асоциацията на работодателите в областта на наземните услуги в авиацията (ABL). Те ще помагат при обработката на багажа по силата на временни договори, които ще продължат до началото на ноември.

Унгария глоби „Ryanair” със 780 000 долара за защита на потребителите

Браншовите асоциации посочиха, че на германските летища липсват около 2000 работници.

Държавният авиационен орган на Турция, Генералната дирекция за гражданска авиация (SHGM), обаче се противопоставя на плана, опасявайки се, че германските намерения ще се отразят на по-нататъшния растеж на турската авиационна индустрия.

Всеки четвърти пътник в Европа със закъснял или отменен полет през първите шест месеца на годината

Рихтер заяви, че повечето летища в крайна сметка не наемат чуждестранни работници, тъй като процесът на придвижването им до Германия би отнел твърде много време, а летните отпуски вече почти са приключили.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм