Намаляване на данъците за чуждестранни работници, за да привлече повече квалифицирана работна ръка и да реши проблема с недостига на кадри, предлага германското правителство. Новият план предвижда данъчни отстъпки от 30%, 20% и 10% през първите три години на работа в страната. Мярката е насочена към укрепване на икономиката и подобряване на конкурентоспособността на Германия на глобалния пазар.

Като „Очевидна дискриминация срещу местните“ и „Опасност за мира“ коментират предложението опозиционни политици и представители на профсъюзите. 

Предложението среща критики от профсъюзи и политически партии, които го смятат за дискриминационно спрямо местните работници и потенциално противоконституционно. Според тях подобни данъчни облекчения могат да създадат социално напрежение и несправедливост на трудовия пазар.

Правителството планира и други мерки за улесняване на влизането и интеграцията на чуждестранни специалисти. Това включва ускоряване на визовите процедури и предлагане на по-добри условия за работа и живот, с цел да се създаде по-привлекателна среда за тях и техните семейства.

Германия се сблъсква с нарастващ недостиг на квалифицирани кадри, който може да застраши дългосрочния икономически растеж и стабилност. Според икономистите надеждите от последните месеци, че добрият износ или нарастващото вътрешно търсене ще подпомогнат местните компании, не са се оправдали.

По данни на Института за германска икономика в момента в страната липсват малко над половин милион квалифицирани работници. Специалистите изчисляват, че икономическият растеж тази година би бил с над един процент или 49 милиарда евро по-висок, ако имаше достатъчно работна ръка. Това е значителна сума, особено като се има предвид, че прогнозираният растеж за 2024 е само 0,2 процента.

Германия е втората страна в света по брой имигранти, след САЩ, с над 13 милиона души, родени извън нея.