Лидерите на ЕС още не са постигнали решение за втори мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия, заяви пред журналисти рано тази сутрин председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след снощната им вечеря, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", каза Мишел и допълни:

"Целта на вчерашния ден не беше да вземем решение".

ДПА отбелязва, че това става въпреки масовите очаквания за бързо постигане на споразумение.

"Това е планирано за следващата седмица", добави председателят на Европейския съвет.

В края на следващата седмица е насрочено провеждане на редовен Европейски съвет, на който официално ще бъдат обсъдени кандидатурите за ключови постове. 

Припомняме, че в края на май основните кандидати за председател на ЕК се изправиха един срещу друг в дебат в пленарната зала на ЕП в Брюксел. За втори мандат начело на Комисията се бори Урсула фон дер Лайен, която към момента е и с най-големи шансове за победа.

Конкуренти на фон дер Лайен за поста са Валтер Байер (Австрия), Европейска левица, Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now, Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени, Никола Шмит (Люксембург), Партия на европейските социалисти (ПЕС).

Подкрепата за Украйна е една от „червените линии“ на настоящия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за сътрудничество с политици от крайната десница след изборите за Европейски парламент на 9 юни, каза публично тя преди вота.