Цените на хранителните стоки и горивата са с основна заслуга за високата инфлация в България през последните години. Общо 12 основни храни поскъпнаха с над 50% за последните 5 г.

Въпреки, че тя намаля до 2,3% за 12-те месеца до май, на фона на втори пореден месец дефлация, това все още не се усеща от портфейлите на потребителите. Настоящата инфлация в страната е най-ниска от над 3 години (бел. ред. април 2021 г., когато тя възлиза на 2%).

Кои са най-поскъпналите храни в страната за последните 5 г.?

Цените на 12 от основните храни у нас са повишили цената си на едро с поне 50% в периода 30 юни 2019 до 30 юни 2024 г., сочат изчисления на база данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Над 100% ръст в цените на краставиците

Най-голям ръст се отчита в цената на краставиците, като оранжерийните добавят 132% към стойността си, а вносните поскъпват със 127 на сто. Като основна причина за това може да се посочи сериозното поскъпване на водата у нас през последните години.


Повишението в цената на краставиците не се отразява на потреблението, според данни на НСИ. Ако през 2014 и 2019 г. българинът е потребявал средно по 23,1 кг от зеленчука на година, то през 2023 г., откогато са последните данни, количеството расте до 23,8 кг.

Повече от 50% ръст

Сериозно поскъпване се наблюдава и при вносните ябълки (+92%), докато сиренето и лещата добавят 88 и 84% към цената си на едро.

Над 70 на сто е повишението при още четири основни храни – яйцата добавят 75%, зелето поскъпва със 73%, а кашкавалът и ориза са със 71 и 70 на сто по-скъпи спрямо 5 години по-рано.

По-високите цени на ориза през последните месеци могат да се обяснят със забраната за износ от Индия и неблагоприятните климатични условия, които могат да повлияят на производството му. Страната стои зад над 40% от глобалната търговия с ориз, а това веднага доведе до повишение на цените до над 15-годишен максимум (бел. ред. след което последва лек спад).

Зелената салата, захарта и колбасите, в т.ч. шунката, са останалите храни, добавили по над 50% към цената си за периода 2019 – 2024 г.

Чесънът, пилешките гърди, прясното мляко, олиото, брашното, трайните варено-пушени салами, ягодите и оранжерийните домати се предлагат по цени на едро с над 40 на сто спрямо 5 години по-рано.

Най-скромно поскъпване се отчита при лимони, масло и зрял фасул – 20 процента.

Изчисления на Darik.bg показват, че едва два от над 30-те продукта, които ДКСБТ следи, са с по-ниски цени за разглеждания период. Цената на лука пада с над 25%, докато картофите поевтиняват с 1,61 на сто.