Как може да бъде защитен обществения интерес на пловдивчани и жителите на областта по отношение на спорните каузи на града и региона– презастрояването до Гребната база, Международния панаир и протестите срещу дейността на кариерите около Пловдив? В рубриката „Червено-черно“ на Дарик радио Пловдив отговорите търсим от депутатите от ГЕРБ-СДС доц. Стефан Шилев, от “Продължаваме Промяната“ Росен Костурков и от БСП Иван Петков -Бебето.

„Предлагам всички народни представители, които искаме да помогнем в каузата срещу презастрояването на Пловдив, да инициираме съвместна среща с Министъра на регионалното развитие. При областния управител на Пловдив има редица сигнали, свързани с протеста срещу застрояването на терена от 81 дка до Гребната база“, заяви Иван Петков по повод днешния протест на пловдивчани срещу решението на ОбС на Пловдив, което позволява частично застрояване на имота зад Братската могила с жилищни сгради на по 3 етажа.

Категорично против презастрояването на града се обяви и Росен Костурков.

„В постоянен контакт сме с колегите от БСП  по всички проблемни казуси, свързани с развитието на Пловдив. Възложили сме на юристите ни да дадат законово предложение, в полза на пловдивчани, още повече че теренът до Гребната база е част от белите дробове на Пловдив.

Наясно сме, че министърът на регионалното развитие едва ли има инструменти за въздействие, защото всичко е в ръцете на Общинския съвет. И това е най-големият въпрос, който пловдивчани трябва да поставят пред местния парламент  - защо решението за промяната на статута терена зад Братската могила от  "Зона за озеленяване" в "Зона за рекреационни дейности", се взе с толкова голямо мнозинство?, коментира в ефира на Обзорната програма на Дарик депутатът от ПП.

„Видно е, че има обществено недоволство по казуса“, заяви от своя страна и пловдивският депутат от ГЕРБ-СДС Стефан Шилев.  „Ако Областният управител Ангел Стоев върне решението на ОбС за терена, то подлежи на обществено обсъждане“, заяви Шилев.  Народният представител защити приетия от местния парламент нов ОУП на Пловдив, като подчерта, че документът "затваря вратата" за презастрояването на града. По отношение на конкретния терен зад Братската могила, там е предвидено само 30% застрояване и Експертният съвет по устройство на територията към Общината ще следи как се строи в имота и дали инвеститорът изпълнява проекта в допустимите рамки, добави още Шилев.

По отношение на казуса с Международния панаир в Пловдив, който е в съда, Иван Петков от БСП благодари за активността по темата на другите политически сили и специално на „Демократична България“ Пловдив, които преди два дни поискаха отвод на съдията по делото, образувано по иск на местната управа срещу решението на Общото събрание на акционерите на„Пълдин Туринвест“ АД за апорта на варненските акции на панаира.

Самият Петков алармира вече от трибуната на Народното събрание Петков, че ако се увеличи капиталът на Международния панаир с дарените от Община Варна 29% акции, бизнесменът Георги Гергов ще придобие абсолютен контрол от 79% от изложението, а община Пловдив ще загуби блокиращата си квота при вземането на решения.

Според Росен Костурков от ПП големият въпрос е защо досега Министерство на икономиката не е взело адекватни мерки да не се стигне до тази опасност и какво може да се направи от днес нататък, за да се запази една от емблемите на Пловдив - Международния панаир, чиито активи се оценяват на над 2 млрд. лв.

По отношението на настоящите и бъдещите кариери в Родопските села, срещу които се проведоха редица протести на жителите на населените места, темата трябва да се разгледа на парламентарен контрол, подчерта Костурков. Според него би трябвало да се направи и нова оценка за въздействие на околната среда и да се вземе предвид последното становището на МОСВ (от 31.03.2021 г.)

„Ясно е, че решението на МС от тази година, се основава на решение на директора на РИОСВ  - Пловдив. Последното е взето след изпратено становище от кмета на Асеновград, че няма възражение, при положение, че е имало подписка срещу застрояване на кариерите от жителите на две села -  Червен и Долнослав.   Защо тези протестни действия не са взети предвид през 2016 г. - въпросът остава без отговор до момента“, коментира пред Дарик Костурков.

Колегата му от БСП Иван Петков-Бебето се ангажира, че народните представители от левицата в областта ще предприемат действия в защита на населението от 5-те села в Родопите, които категорично против изграждането на съоръженията.  

Доц. Стефан Шилев от ГЕРБ-СДС, който е и бивш директор на РИОСВ Пловдив и ня екологичната дирекция на община Пловдив, подчерта, че Министерски съвет, като принципал, който възлага концесиите за добив на инертни материали, трябва да излезе със собствено становище по казусите.

Той припомни, че още по времето на управлението му на регионалната екоинспекция, терените над Асеновград са присъединени към биосферния парк  "Червената стена", одобрен от Юнеско.  

Депутатът беше категоричен, че преди да се одобрява инвестиционно намерение за изграждане на кариера, трябва първо да се проведе обществено обсъждане с жителите на близките населени места, за да може да се защити интересът им.

"Трябва да се върне Наредбата, отговаряща за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, която би уредила и отдалечеността на такива инвестиционни намерения", поясни доц. Шилев.

Интервютата на Искра Койчева с тримата депутати чуйте в звуковите файлове.