Напрежение между управляващите формации заради Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които предстои Министерския съвет да приеме в петък.  Те са за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.  Чрез тях трябва да бъдат подпомогнати финансово хората, работещи в тези региони, за да могат да бъдат заети в други производства и да не останат без работа.

Плановете трябва да бъдат одобрени от правителството и да бъдат изпратени към Европейската комисия, за да не загуби страната ни над 1,4 млрд. лева.

От ГЕРБ-СДС изразиха притеснения, че фирми, близки до „Продължаваме промяната - Демократична България“, ще се облагодетелстват от европейските пари.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е провел спешен разговор с премиера Николай Денков.  Пред журналисти Борисов обяви, че са били смутени от две изречения в плановете: „Въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени” и „формален процес на избор и оценка”.

Уверението е, че текстовете ще бъдат прецизирани на утрешно заседание на кабинета.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски заяви, че за пореден път се демонстрира некомпетентност по отношение на въглищните централи.  По думите му от ГЕРБ залитат по реториката на „Възраждане”, която е срещу инвестициите, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората. Рибарски допълни, че по никакъв начин включването на фирми в индикативните списъци и заявяването на инвестиционните им намерения, не ги прави бенефициент по териториалните планове.

От ДПС също са повели разговори и с ГЕРБ, и с премиера. Делян Пеевски обясни, че с ГЕРБ предлагат да има комисия за контрол на еврофондовете комисията за контрол на еврофондовете.

От „Възраждане“ отново настояха да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост в частта за енергетика и, ако Брюксел откаже, да поставим въпроса дали той е изпълним за нас, дали си заслужава да останем без енергетика. 

От БСП също взеха отношение. Корнелия Нинова заяви, че порочният 13-годишен модел на ГЕРБ и на Борисов е заразил „Продължаваме промяната”, като днес са се избили кой да вземе повече пари - лично и чрез фирми.Утре е крайният срок за приемане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони в страната.  Премиерът Николай Денков уточни, че ако страната ни изпусне този срок над 1,4 млрд. лв. няма да достигнат до трите региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил,  а средствата са важни за хората. Денков допълни, че няма как националният бюджет да компенсира такъв финансов ресурс.

Премиерът определи случилото се като недоразумение.  По думите му въпросните фирми, цитирани от ГЕРБ, няма решение да получават средства. Денков обясни, че това е предварителна информация кои фирми са заинтересовани да инвестират в този регион, като предстои да бъдат дефинирани правилата и съфинансирането по плановете.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм