Политически ли е протестът на зърнопроизводителите? Темата коментираха Добромир Живков, социолог, “Маркет линкс”; Георги Киряков, политолог в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

"Има основателни подозрения да се мисли, че протестът е политически, най-малкото защото едно от исканията е политическо, а именно оставка на правителството. Ако погледнем от тази гледа точка, няма как да избягаме от впечатлението, че имат политически искания. Има подозрения, че това е възможно да се диктува от определени кръгове, говорим за хора, които в момента не могат да имат пряк достъп до разпределение на ресурси, като президентската институция. Другото разбира се е кой и как подкрепя този протест, което води до подозрение, че е възможно и другите кръгове освен президентската институция да искат дестабилизация на ситуацията в България", заяви Киряков.

"Зърнопроизводителите са едни от най-облагодетелстваните от европейските субсидии и от държавата. Изказването на Днеков, че държавата не преговаря с терористи, е проява на някаква форма на управленска смелост, обаче това от акад. Днеков звучи неестествено. Ако го беше казал Борисов, щеше да звучи натурално за него, но от устата на акад. Денков, който от началото на управленския си мандат досега се е опитвал да налага различен тон, малко пресилено излезе това" смята той.

"Правителството тярябва да бъде твърдо по отношение на исканията на земеделците, но да не отхвърля диалога и да се стигне до най-добрия вариант не само за зърнопроизводителите, но и за народа. Той ще бъде най-закегнат, ако се реализира напълно идеята на зърнопроизводителите. Правителството е длъжно да води диалог, това е една от основните му функции, ако искаме добро управление на държавата. Трудна е задачата, но това не означава, че те не трябва да действат по тази задача", заяви политологът. 

"Политическата машина се е завъртяла в посока към местните избори и съм с усещането, че този протест ще отмине, въпроки че може и да се задълбочат противоречията. Това ще бъде един от поредните опити за дестабилизация в страната. Това правителство беше родено в ситуация на дълбоко недоверие и в предварителен натиск да се стигне до сглобка. Това правителство събра двете основни опониращи сили в една коалиция. Има такъв тип коалиции, но при нас това се случва може би за първи път в такъв мащаб", отбеляза Живков. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм