В деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, веднага след официалния ритуал, с който в Плевен беше отбелязан празника, в края на втория си пореден мандат като кмет на Община Плевен, Георг Спартански обяви пред журналисти и граждани намеренията си относно предстоящите избори за местна власт, които ще се проведат на 29-ти октомври.

„Днес официално заявявам, че ще издигна кандидатурата си за кмет на Плевен, за да довърша започнатата работа, защото го дължа не на себе си. Дължа го на родителите си, на близките си, на приятелите, колегите, и съм човек, който умее да носи отговорност“, каза Георг Спартански.

Относно това, дали ще бъде издигнат като кандидат за кмет на Плевен от една или друга политическа сила, той каза:

„Не, няма да бъда издигнат от политическа сила. Ще бъда издигнат от гражданите на Плевен, чрез инициативен комитет, който съгласно Закона ще събере необходимото количество подписи, а те са 2000 валидни подписи на мои съграждани, които ме подкрепят в тези намерения‘.

Георг Спартански обясни, че към подписката ще се пристъпи след регистрация в Общинската избирателна комисия.

„Ако съберем това необходимо количество подписи, ще бъда официално регистриран като кандидат на гражданите на Плевен“, каза Спартански като изрази в аванс благодарност към всички, които ще заявят своята подкрепа, независимо от това дали са индивидуални граждани или политически организации, както и професионални обединения и съюзи.

„Важното е да има обединение на общи цели, насочени усилия в една посока, за да има гаранция за постигането на общия резултат от името на всички.

Ще бъда независим кандидат така, както съм бил и до сега. Не съм робувал и не съм слугувал на никоя политическа партия и няма да го правя и в бъдеще. Ще работя в диалог със всички, защото мисля, че на днешния ден – Съединението, заветът на нашите деди е този:

Да бъдем съединени и обединени от името на обща идея, а тя не може да бъде друга освен една единствена легитимна цел – по-доброто бъдеще на Плевен и по-доброто бъдеще на България, и ще работим, както и до сега – „Със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето“.

Георг Спартански каза още:

„Независимо от трудностите мисля, че с екипа ми постигнахме добри резултати за Плевен. Благодаря на хилядите граждани на Плевен за разбирането и съдействието, за подкрепата, която срещам ежедневно - на улицата и в социалното пространство. Имаме своето задължение към тях".

Той добави още:

"Благодаря и на всички критици, защото само Бог е безгрешен. Смятам, че конструктивната и добронамерена критика ни помага изключително в нашата работа – да се подобряваме и усещаме пулса на обществените очаквания".