Испанският министър на енергетиката и околната среда заяви пред местни медии, че отсечката от газопровода от Испания до Франция може да бъде готова за девет месеца и да увеличи капацитета за износ на газ с 20-30 %, според публикация във "Financial Times".

„Булгартрансгаз“ обявява три обществени поръчки за разширението на „Чирен“

В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц изрази подкрепа за нов газопровод, като добави, че го е обсъдил с лидерите на Испания, Португалия и Франция, както и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи "Markets Insider".

Добивът на газ на Газпром през юли е най-нисък от 2008 г.

Междувременно португалският министър-председател Антониу Коста изрази подкрепата си в четвъртък в Туитър: "Германия може да разчита на 100 процента на ангажимента на Португалия за изграждането на газопровод."

Германия: Русия се превръща в нарастващ фактор на несигурност за енергетиката

Приливът на ентусиазъм за новото средство за доставка на газ идва в момент, когато Европа е изправена пред най-тежката си енергийна криза от десетилетия насам. Русия намали доставките на газ за Европа, а неотдавна намали потоците по газопровода "Северен поток 1" до едва 20 % от капацитета си.

Путин: „Северен поток 2“ ще увеличи доставките на газ за Европа

Иберийският полуостров би могъл да послужи като ключов канал за алтернативни доставки на газ, тъй като той приютява голяма част от капацитета на Европа за внос на втечнен природен газ. Германският министър Шолц също заяви в четвъртък, че трябва да има "други връзки между Северна Африка и Европа, които ще ни помогнат да диверсифицираме нашите енергийни доставки".

Русия ще възстанови износа на газ от „Северен поток 1“ по график

Преди нахлуването на Москва в Украйна руските доставки представляваха около 40% от търсенето на енергия в Европа. Сега други държави, включително САЩ, увеличиха износа на втечнен природен газ за Европа, за да помогнат за запълване на недостига.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм