Според данните дневният добив на газ на руския "Газпром" е спаднал през юли до най-ниското си ниво от 2008 г. насам на фона на продължаващите опасения, че Москва може да предизвика енергийна криза в Европа, като спре доставките.

Според анализ на Блумбърг на данни, публикувани в понеделник, държавната енергийна компания е изпомпвала 774 млн. куб. м на ден през миналия месец - с 14% по-малко, отколкото през юни.

Фон дер Лайен предупреди за ескалация на енергийната криза

Според него общият добив на руския монополист за износ на газ за годината е 262,4 млрд. куб. м, което е с 12% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Забавянето на производството следва влошаването на отношенията между Русия и Европейския съюз, след като Владимир Путин нареди на войските да нахлуят в Украйна в края на февруари.

Миналата седмица контролираният от Кремъл бизнес намали доставките на газ за основния газопровод на континента към Европа - Северен поток 1 - до едва 20% от капацитета.

Александър Николов: Природен газ има

Газпром твърди, че това се дължи на проблеми с поддръжката на турбините, но председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че няма "оправдана техническа причина" за намалението, съобщи „Гардиън“.

На фона на опасенията, че Путин може да затвори газовия кран през критичните зимни месеци на интензивно потребление на енергия, миналата седмица ЕС подкрепи доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 %, което ще стане задължително, ако Кремъл спре доставките.

Забавянето на доставките за Европа контрастира с твърденията на Газпром за доставките му за Китай - който внимава да не осъди открито нахлуването на Путин в Украйна.

Мирчев: Ще бъде унизително, ако служебният кабинет възобнови преговорите с “Газпром”

Енергийната компания заяви в изявление, че доставките за Китай по газопровода "Силата на Сибир" са се увеличили с 61%, без да предоставя допълнителни данни.

Тя заяви: "Износът на газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир" нараства в рамките на дългосрочния двустранен договор между Газпром и CNPC, като за седем месеца е нараснал с 60,9%.

"По-специално през юли доставките редовно надхвърляха дневното количество по договора, като достигнаха нови рекордни стойности за деня."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм