Природен газ има наличен, каза министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в ефира на Българската национална телевизия. По думите му трябва да се вземат решения, които да направят разходите за него социално поносими.

Мирчев: Ще бъде унизително, ако служебният кабинет възобнови преговорите с “Газпром”

В отговор на въпрос дали седемте танкера са пиар трик, министър Николов каза, че офертата е разделена на две части, ангажиращата част е за първите три танкера, а за останалите може да се предоговорят механизмът и начинът на плащане. За следващия енергиен министър ще бъдат оставени освен конкретните оферти и цялата информация назад във времето, как се е стигнало до тези решения, допълни той.

Борисов: От „Газпром“ и „Лукойл“ българите губят по 20 милиона лева на ден

Грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, допълни министър Николов. Ако някой има по-добро решение, а ние сме питали всички – търговци, доставчици, всяка политическа сила, да заповяда и да каже, допълни той. Второто и третото карго може да се разтоварят на алтернативни терминали. Дори и това да не стане, има механизъм, по който каргата могат да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството, обясни министър Николов. Следващият енергиен министър ще може да вземе най-рационалното решение към конкретния момент. По думите на Николов, ако войната в Украйна приключи, има огромен шанс цените да са в различна плоскост и доставките на газ към Европа да са с по-ниска цена. 

Николов: Европа без „Газпром“ в момента не може да оцелее

На въпрос с кого са договорени седемте танкера министър Николов каза, че договорът е с американска компания, а разговорите са осъществени по линия на европейската комисия. Цената в момента на договаряне е била с 30 долара под спот цената на конкретния ден, уточни той.

В отговор на въпрос, свързан с изказването на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, че подновяването на доставките от „Газпром“ за България може да стане при спазването на определени условия, министър Николов каза, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент. Последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" е от страна на "Булгаргаз" към "Газпромекспорт", посочи още министър Николов.

Фон дер Лайен: 12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия

Във връзка с необходимостта сега да се преговаря с „Газпром“ министър Николов каза, че Европа към момента - без „Газпромекспорт“, не може да оцелее.

На въпрос дали има риск газовата връзка с Гърция да не получи Акт 16 министърът припомни, че има ангажименти от страна на премиерите на България и Гърция. Този проект е важен не само за България, той ще освободи и инфраструктурни решения за целия регион. Това е ясно от десетки години, а въпросът е защо не се е случил досега и защо толкова години се е забавило разширяването на техническия проект на Чирен, допълни министър Николов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм