Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като отново напомни необходимостта страните да бъдат подготвени за евентуално пълно прекъсване на доставките занапред.

"Русия намали или прекъсна доставките на газ за 12 страни от ЕС. Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания или дори пълно спиране на доставките на руски газ", каза тя в интервю за португалския вестник „Diário de Notícias“, цитирана от БГНЕС.

Фон дер Лайен: Никой в Европа няма да мръзне тази зима

Тя отбелязва, че „през първото полугодие на 2022 г. ЕС е закупил 38 милиарда кубически метра втечнен природен газ, и тези обеми до някаква степен компенсират намалението на руските газови доставки с 28 милиарда кубически метра".

ЕС вече получава все повече и повече газ от Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, и резултатите вече са видими“, допълва Фон дер Лайен.

"Значителен е и колективният договор на страните от ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%. Това ще помогне за създаването на резерви в очакване на зимата", добавя ръководителят на ЕК.

ЕК иска държавите от ЕС да намалят потреблението на газ с 15%

Що се отнася до Иберийския полуостров, според нея „с общи усилия той може да се превърне в платформа за доставка на LNG от Африка и Америка до страните от ЕС“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм