От „Газпром“ и от „Лукойл“ българите губят по 20 милиона лева на ден. Това каза пред журналисти в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БТА.  

❗Обръщам се към колегите от всички политически партии. Готови сме да управляваме или да бъдем партньори, макар и в опозиция, само с партии, които са готови да приемем заедно 100% диверсификация от руския газ като първи закон в новото Народно събрание. Още сега служебният кабинет да обяви търгове за 10 г. за доставки на втечнен газ. ✅ Могат да се правят и доставки на газ през български компании. Време е да се съсредоточим и в добива на газ от български находища – „Хан Аспарух“, „Силистар“. Освен това за добива на шистов газ вече се използват безопасни технологии без употребата на химикали. ❗Вторият закон, за който ГЕРБ ще настоява, е за въвеждане на таван на цените на горивата. Да спрем грабежа на българските граждани. Таван от 2,70 лв. е реалистичен! ‼️Следващ управленски приоритет за ГЕРБ е договорът за втората част на ескадрилата F-16, за да бъде завършена модернизацията на ВВС с най-добрите самолети. ❗️❗️❗️ Ще работим още за 100% диверсификация на руското ядрено гориво и руските ядрени мощности. ❌ Трябва да спре издевателството с цената на тока. Нищо не налага повишаване на цените на електроенергията. ✅ Готови сме да седнем на една кръгла маса и да говорим за истинска съдебна реформа. Имаме достатъчно експерти. ???? Не на последно място можем да си ортнирсме с партии, които са готови да работим за влизането на България в Еврозоната. ❗По време на нашите правителства България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. ✅ Само за няколко дни щях да постигна разбирателство с Реджеп Таип Ердоган и да приключим темата с газа. ❌ Пълен провал са всичките ходения на сегашните управляващите в Баку! Договореният от тях газ е на цени 180 евро, а ние го договорихме на 30 евро. ❌ От „Лукойл“ и „Газпром“ България и българите губят по 20 милиона на ден или по 7 милиарда на годината. На България ѝ извиват ръцете! ‼️Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдания!

Posted by Boyko Borissov on Sunday, July 31, 2022

Делян Добрев заяви, че в ГЕРБ са получили „от гражданин писмо, изпратено от „Булгаргаз“ до Български енергиен холдинг“, в което се казва, че има оферта и се иска одобрение на офертите, дават се сравнения на цените и се обръща внимание, че няма къде да се разтоварят корабите.

Николов: Европа без „Газпром“ в момента не може да оцелее

„Ние днес не знаем дали правителството е приело офертата за седем кораба и, ако е приело, къде ще ги разтоварва“, допълни Добрев.

По думите му официалният посредник на „Газпром“ се завръща и резултатът е, че газът е с 30 на сто по-скъп.

Борисов: Държавата е тотално счупена! Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно

Според Добрев „правителството, което се прави на евроатлантическо излиза, че работи за „Газпром“ и за „Лукойл“.

Те не са печелили никога толкова, колкото печелят сега“, допълни Добрев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм