Газът отдавна не е енергиен ресурс, а политически инструмент. Кой, как ще го използва, е под въпрос. Последното предложение за съществуващия договор между Булгаргаз и „Газпром“ е от страна на Булгаргаз към Газпромекспорт.Това заяви енергийният министър в оставка Александър Николов пред БНТ, цитиран от БГНЕС.

Европа без „Газпром“ в момента не може да оцелее. Този договор, който има България, ако се изпълнява, ще имаме добър баланс на газа, може и да паднат малко цените. Обаче преговаряйки, разполагаш с договор и това са търговско-правни отношения по време на война, нека някой гарантира как се държи отсрещната страна спрямо България и Европа. Европа е поставена до стената заради неадекватната си политика в последните 10 години да вземе бързи решения, но бързи решения няма“, каза Николов.

Петков: Газът поевтинява, когато интерконекторът България – Гърция има акт 16

„Газът за зимата в чисти количества ще се постигне. Наличен газ има. Следващото правителство трябва да реши дали да продължи програмата за компенсации. Нека престанем да слагаме думата посредници, това са търговци. Нека не забравяме кога България е имала два ефективни договора“, заяви той министърът на енергетиката в оставка.

Той изрази своята надежда екипът за гръцката връзка да си е свършил работата както трябва.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм