Топлофикация „Габрово” може да не работи през предстоящия зимен сезон. Това съобщи кметът на града Таня Христова на брифинг в Министерството на енергетиката. По думите ѝ през изминалата зима жителите на Габрово на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии.

Христова уточни, че въпреки множеството проверки и глоби, не е имало промяна в топлоподаването от местното дружество.

Заради проблема държавата търси възможните краткосрочни и дългосрочни решения за засегнатите над 4000 обонати на топлофикацията.

От държавния бюджет ще бъдат отпуснати 1,5 млн. лв. за предстоящия отоплителен сезон, за да могат жителите на Габрово да направят преход към друг вид отопление и съответно да нямат огромна разлика в сметките си.  

Министерството на енергетиката започва поредна проверка в Топлофикация – Габрово заради системните нарушения. На брифинг ресорният министър Румен Радев уточни, че проверката ще е съвместна с Комисията по енергийно и водно регулиране, което предполага и преразглеждането на лиценза на дружеството. Експертите ще проверяват техническото състояние, начинът на експлоатация на този обект, както и прилагането на реда и техническите условия за топлоснабдяване.

Радев обясни какви са възможните решения за публичните обекти в града, които използват топлоподаване.

В дългосрочен план двете възможни технически решения са или продължаване на развиване на централното топлоподаване или подмяна на индивидуалните абонатни станции в сградите.

Подкрепата, която ще дойде от държавата е в размер на 1,5 млн. лв. и ще бъде набавена от буферите в бюджета. Финансовият министър Асен Василев уточни, че сумата ще се предостави на общината.

Василев уточни, че ако има други подобни случаи, ще се осигури необходимият финансов ресурс, за да може на гражданите да се осигури време за  преход към друг тип отопление.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че казусът съществува от много години. Като са налагани глоби от РИОСВ, но това не е довело до съществени действия. Попов показа и кадри, на които се вижда гъст черен дим, излизащ от комините на топлофикацията. По думите му трябва да има безкомпромисни действия от всички институции не само по случая в Габрово, а в цялата страна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм