Френският външен министър Катрин Колон пристигна в украинския град Одеса на посещение, което има за цел да подчертае подкрепата на Франция за Украйна срещу руската инвазия, предаде АФП.

Тя е там, "за да покаже подкрепата на Франция за суверенитета на Украйна, сега, както и преди", написа Колона в Twitter заедно със своя снимка пред забележителност в града.

Украйна получи танкове, настоява и за изтребители

Въпреки че беше забавена от новата вълна руски удари през нощта и сутринта, Колона все пак трябваше да се срещне с украинския си колега Дмитрий Кулеба в историческото черноморско пристанище.

Те ще обсъдят "непосредствените и спешни нужди на украинците от военно и гражданско оборудване", съобщи дипломатически източник за АФП.

САЩ ще изпратят 31 танка “Ейбрамс“ на Украйна

След решенията на САЩ и Германия да доставят бойни танкове някои наблюдатели се питат дали Франция ще изпрати своя модел "Леклерк" в Украйна.

Досега "президентът (Володимир) Зеленски не е казвал, че се нуждае от танкове Леклерк", каза дипломатическият източник пред АФП.

Те се позовават на "очевидни" причини, свързани с логистиката, поддръжката и ниските запаси от танка, който се експлоатира от по-малко държави от американския „Ейбрамс“ и германския „Леопард“ 2.

Нещо повече, "за която и да е армия наличието на 10 различни типа танкове в силите ѝ би създало почти неразрешимо логистично уравнение", добави източникът.

Берлин: 14 танка „Леопард“ заминават за Украйна

Посещението на Колона следва и включването на Одеса в сряда в регистъра на застрашените обекти на световното наследство на културната организация на ООН ЮНЕСКО.

"Днешният масиран ракетен удар Русия нанесе удар по Одеса, който доведе до масови прекъсвания на електрозахранването", написа Кулеба в Twitter.

"Това разрушение е отговорът на (руския президент Владимир) Путин на вписването на Одеса в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО вчера".

Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна

По-късно днес се очаква Колона да посети електротехнически обект, разрушен при руския удар, както и център, в който са настанени бежанци от южния град Херсон. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм