Младите хора във Франция ще имат безплатен достъп до презервативи от януари, в опит да се сведе до минимум разпространението на полово предавани инфекции (ППИ), предаде Би Би Си.

Френският президент обяви новата здравна мярка в четвъртък на събитие за здравето на младите хора.

Младежката организация на БЧК-Ловеч отбеляза Световния ден за борба със СПИН

Еманюел Макрон каза, че младите хора ще могат да ги вземат от аптеките и описа този ход като "малка революция в контрацепцията".

През 2020 г. и 2021 г. Франция отбеляза 30% национално увеличение на нивата на ППИ.

Новата мярка идва заедно с други здравни инициативи, насочени към разпространението на ППИ и подобряване на достъпа до контрацепция.

„Много повече от тази диагноза съм“: 8 знаменитости с ХИВ

През 2018 г. френското правителство започна да възстановява разходите за презервативи на физически лица, ако са закупени в аптека с рецепта от лекар.

По-рано тази година правителството направи контрацепцията безплатна за всички жени до 26 години - ход, който засегна три милиона жени. Преди това контрацепцията е била безплатна за жени и момичета на 18 или по-малко.

8 случая на СПИН в Русенско от началото на годината

Макрон добави в туит, че съобщението от четвъртък идва заедно с други здравни мерки. Те включват безплатна спешна контрацепция за всички жени в аптеките и безплатни прегледи за ППИ без рецепта, с изключение на ХИВ, за тези под 26 години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм