Десетки жители и гости на Равда станаха част от най-ароматния фестивал Fish Week Fest, който се проведе в края на май в Черноморския курорт.  

Топ готвачи пресъздадоха фюжън от рибарските традиции и модерната кухня на централния площад до кметството. Там през целия почивен ден всеки можеше да опита напълно безплатно филета от скумрия, приготвени по специална рецепта на шеф готвач Махмуд Ал Байруми, финалист от „Мастър шеф“ или типичната за региона рибена чорба, но в съчетание с новия тренд в готвенето. За нея се погрижи друг топ готвач – Виктория Зайкова от Hell`s kitchen. А тайните на изящните торти представи на живо пред гостите на феста Златина Люис, която пристига специално от Южен Уелс за да покаже, защо е сред най-награждаваните майстори в захарното изкуство, приготвяйки торта – русалка.

За настроението на всички гости се погрижи новата звезда на България SunHeart или както я познават в Несебър, Станислава Христова, която стана популярна със своята авторска бутикова музика. Рок дивата Преслава Минасян направи уникален дует с мощния глас на Бургас – Пени Ставрева, а всички гости, независимо от възрастта се включиха по-късно с забавната викторина с много подаръци, включваща въпроси с всичко, свързано с характера на Равда във вкус, музика и аромат.

Два акцента събраха публиката около изящния фонтан на площада – кулинарно училище за малки шеф-готвачи на открито и пазителите на черноморските тайни. Звездите от отбора по подводен риболов на клуб „Месембрия“, Несебър разказаха къде са най-вкусните и труднодостъпни риби по дъното на морето. В специалното отворено студио на въпроси отговаряха, само седмица преди началото на състезателния сезон, капитанът на отбора Димитър Катрафилов, който е част и от националния отбор на България и Иван Кулев от тима. Те споделиха интересни подробности за екстремния и рисков спорт, а също и защо редките черноморки риби и по-вкусни от средиземноморските си събратя.  И въпреки очакванията на публиката капитанът на отбора да разкрие как се приготвя най-вкусната морска врана, той изпрати присъстващите да я пробват в ресторант „Левант“ в курорта. Водещ на събитието беше главният редактор на Дарик - Югоизток, Дияна Бедросян. 

Но най-старата традиционна рибарка в Равда, разкри няколко важни точки, където може да бъде събран добрия улов.

По-късно workshop събра десетки деца, които под опитното ръководство на шеф-готвачите успя да се потопи в кулинарното майсторство.

Със сигурност нито един гост не пропусна да опита вкусните сандвичи с риба, осигурени от верига хипермаркети „Жанет“. Неизменна част от фестивала беше базар на занаятите и изкуствата.

Събитието се реализира от Местна инициативна рибарска група – Несебър - Месемврия,  по проект „Създаване на платформа fishweek.eu за промотиране на рибарските територии, продукти и занаяти и организиране на рибен фестивал“, осъществен с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство, чрез програмата за Морско дело и рибарство 2014 – 2020.