На 23 май ще бъде открит Фестивалът на българските винени сортове в Трявна. 

След откриването предстоят два пълни фестивални дни, в които ще има и майсторски класове. Събитието ще бъде отворено за посетители всеки ден от 23 до 25 май (четвъртък до събота) до 21:00 ч., а инициативата ще се състои на открито под шатри с маси на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871”, срещу сградата на Община Трявна, информираха още организаторите. 

Във фестивала ще участват 22 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове - "Меди Валей", "Царев Брод", "Сала Естейт", "Чукара", "Deuce Winery", "Марян", "Бендида", "Пинк Пеликан", "Конопане", "Горун", "Малката Звезда", "Заара Естейт", "Вила Юстина", "Младенова изба", "Георгиев и Милков", "Типченица", "Златен Рожен", "Двор #1", "Царина", "Шатони", "Лозеница", "Върбовка". Срещу входен билет всеки посетител ще получава гривна и чаша с депозит за дегустация.

Производителите сами ще представят вината си, ще има организиран магазин за продажби на дегустираните вина. В петък и събота са предвидени майсторски класове с отделен вход, които ще се проведат в заседателната зала на Община Трявна.

"Това е второ издание на фестивала след успешното му първо провеждане миналата пролет. Щастливи сме да организираме събитието заедно със списание "DiVino" и екипа им - едни от най-големите и опитни професионалисти в тази сфера в България. Радваме се на подкрепата на Община Трявна и ценим партньорството си с тях. Събитието е доста мащабно - участват 22 различни изби, над 130 различни вина, естествено със специално отношение към работата им с български винени сортове. В програмата сме включили седем майсторски класа, водени от едни от най-изявените винари в бранша. Фестивалът не само обогатява културния календар на Община Трявна, но и допринася за развитието на винената култура в страната", споделиха организаторите.

/БТА/