Феновете на "Ботев Пловдив" излизат на протест заради строителството на Колежа. 

Във връзка с недоволството на пловдивчани, от студиото на Дарик под тепетата, от името на привържениците на Ботев Пловдив говорим с Живко Стамболиев:

1. Има ли официална или неофициална реакция от страна на общината (кмета) или от Филипов след дадената от феновете пресконференция?

Официална реакция от Община Пловдив няма, надяваме се да има реакция поне след протеста, който организираме в сряда, 18 часа, пл. Съединение… Но Илиан Филипов и Пламен Райчев дадоха няколко интервюта в удобни за тях медии, в които отричат всичко изнесено от феновете. И съответно не им бяха зададени последващи и уточняващи въпроси. Важно е да уточним, че документите, въз основа на които е направен анализа са качени в публичното пространство и всеки може сам да се убеди кой лъже, а снимките, които бяха показани (те са само малка част от направените), са актуални, направени са седмица по-рано, и не показват стари и вече изчистени проблеми. 

2. Какво провокира това своеобразно разследване и на какви хора се разчита в него? Има ли сред тях строителни специалисти и ако да, има ли според тях явни нарушения в стандартите за строителство?

Разследването е провокирано от некачественото строителство и най-вече от неспазването на обещанията и сроковете от страна на възложител и изпълнител. Беше направено сега, тъй като именно сега най-сетне успяхме да получим част от исканите от нас документи от възложителя – след 4 опита по ЗДОИ. Предоставените ни от общината документи бяха прегледани и анализирани от хора, притежаващи необходимата експертиза.

3. Ще продължат ли опитите ви да се сдобиете с количествено-стойностни сметки от строежа?

Да, ще търсим истината до последно. Едно от официално заявените ни искания, с които излизаме на улицата, е за пълна прозрачност при разходване на публичните средства. Общината постоянно твърди, че е прозрачна, но на практика виждаме точно обратното – поне досега се правеха всякакви опити и спънки да се сдобием именно с най-важната информация – количествено-стойностните сметки за целия проект.  

4. Опасяват ли се привържениците, че отново може да се стигне до замразяване на строителството след тази им реакция?

Ако въобще се стигне до замразяване на строителството,  то това няма да е заради привържениците. Замразяването на един строеж става с решение на ДНСК, която като второстепенна агенция към МРРБ извършва административния контрол по извършваното строителство. Реконструкцията на Колежа може да бъде замразена от държавната агенция само при нарушение на законите, а за това няма как вина да носят феновете на Ботев, които са и данъкоплатци. Но така или иначе възложител и строител твърдят, че отпуснатите досега средства не стигат и ако не се намери финансиране, те сами ще замразят строежа.

5. Какъв резултат очаквате от протеста в държава, в която властта неведнъж е демонстрирала дебелокожие и устойчивост на протести? 

Знаем това, но протестът е единствената ни възможност да променим нещата. Улицата и публичността са единствените ни средства, които са останали в битката ни с властта, която не се вслушва в исканията на суверена – данъкоплатците. Затова и се обърнахме с разкритията си към вас – медиите, 4-тата власт в страната, а след това решихме и да излезем на улицата – това е нашият способ да покажем, че лъжи повече няма да търпим.  

6. Как ще премине самият протест? 

Сборният пункт, маршрутът и крайната точка вече бяха обявени публично. Протестът ще бъде изцяло мирен, но, надяваме се – шумен, за да може най-сетне да ни чуят на пл. „Стамболов“ 1. Планираме в символичния за нас час 19:12 да сме там, за да изкажем ясно и категорично исканията си - 1. ПОПРАВКА на некачествено изпълнените СМР за сметка на изпълнителя.

2. Изпълнение на ЦЕЛИЯ ПОКРИВ върху четирите сектора с целево отпуснатите 12 млн. кредит.

3. Въвеждане в експлоатация на целия стадион с ЧЕТИРИТЕ СЕКТОРА на първи етап от строителството!