Да се намери най-добрият начин за пренареждане на участъка с жълти павета пред Народното събрание очаква столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й регионалният министър Иван Шишков е поел ангажимент, че ще съдейства, така че в срок да се изпълни проекта.

Коментара си за ремонта на жълтите павета Йорданка Фандъкова направи по време на събитие в столичното 51-во училище "Елисавета Багряна", където бяха поставени кошчета за разделно изхвърляне на отппадъците. Столичният кмет каза още, че такива кошчета ще бъдат сложени във всички училища и детски градини в София. 

Една и съща фирма правила жълтите павета и магистрала „Тракия“

През октомври служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи, че една и съща фирма стои зад един от проблемните участъци на магистрала "Тракия" и ремонта на жълтите павета.

Става въпрос за фирмата "Трейс".

По думите на Шишков обаче проблемът с ремонтите не е във фирмата-изпълнител, а в начина, по който се възлагат поръчките и е организиран контрола от страна на държавата.

Според регионалния министър София е на път да загуби европейското финансиране за ремонта на центъра на града, осигурено по ОП "Региони в растеж", която се управлява от МРРБ.

100 000 лева глоба за изпълнителя на жълтите павета пред НС

За да се усвоят парите, ремонтът на цялата централна градска част трябва да е готов и качествено извършен до март 2023. Тепърва предстои пренареждане на жълтите павета, ремонтът на ул. "Шишман" също продължава. Заради забавянето от МРРБ обмислят да започнат предварителни проверки на изпълнението на проекта.

Столична община наложи 100 000 лв. глоба на „Трейс Груп Холд“ за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център.

Шофьорите били виновни за разнебитените жълти павета, твърди изпълнителят

След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт от Столична община. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета, които са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичен общински съвет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм