Софийският градски съд се събра на първо заседание по първото дело срещу бизнесмена Васил Божков, но ход на делото не беше даден. Причината - не били призовани пострадалите страни. Божков е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Новата дата за делото е 5 юли.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. На излизане от съда в петък Божков заяви:

"Интерес на тези, които ръководят прокуратурата, е да ме държат в такова състояние, защото съм заплаха за тях - Борисов и Пеевски"

Божков допълни, че ще иска делото да се гледа по съкратена процедура.

На съд са предадени 10 души. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ. Сред тях и съпругата на бизнесмена.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. Разпитани са над 250 свидетели, сред които и бившият финансов министър Владислав Горанов.

В края на май Божков излезе на свобода срещу 130 000 лв. парична гаранция.