Facebook и Instagram се сринаха, в резултат на което десетки хиляди потребители нямаха достъп до популярните платформи на социалните мрежи. Проблемът с достъпа до услугите на Meta беше глобален.

И двата сайта, собственост на американската компания, претърпяха сериозни сривове през последните седмици, но за първи път по едно и също време.

Платформата Facebook автоматично изхвърляше потребителите, които са в акаунда си и не им позволяваше да влязат обратно.

Приложението за чат на Facebook - Messenger също се срина и потребителите нямаха достъп до него.

Социалната мрежа Instagram не зареждаше и изхвърляше автоматично хората от акаунтите им.

Към 18,50 ч. българско време, проблемът с влизането във Facebook беше отстранен за много от потребителите. Все още няма обяснение за срива на социалните мрежи от портфолиото на Meta.

В България първите сигнали за проблем с достъпа до социалните мрежи са регистрирани около 17,30 ч. Проблемите на Facebook и Instagram съвпаднаха с известни проблеми с влизането в платформата на Google, което предполага сходна причина за прекъснатия достъп до двата технологични конгломерата, пише The Guardian. Според британското издание корпоративната страница на Meta съобщава за редица прекъсвания, включително и за Facebook login - услугата, която позволява на потребителите да влизат в услуги на трети страни, използвайки данните си от Facebook. В резултат на това се стига до затруднения в работата на редица други сайтове, посочва The Guardian

Някои услуги на Meta, като WhatsApp, не прекъснаха достъпа си. 

В публикация в Twitter, първата от седмица насам, говорителят на Facebook Анди Стоун заяви: "Наясно сме, че хората имат проблеми с достъпа до нашите услуги. В момента работим по въпроса."