Европейските перспективи, актуални въпроси, свързани с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка, транспортна свързаност, иновации, младежки програми за обмен и други теми бяха във фокуса на дискусията на евродепутата Андрей Новаков, представители на бизнеса и младежи от Габрово. В нея участваха кметът на Габрово Таня Христова, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, ръководителят на Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлената палата Галина Михнева.

Андрей Новаков сподели, че за предишния програмен период в област Габрово са инвестирани 313 млн. лева, по ОП „Конкурентоспособност“ се финансирани 360 проекта само в община Габрово, финансирани са иновационни проекти. В същото време той не скри разочарованието си, че още няма тунел под Шипка, както и че не се придвижват няколко стратегически за Северна България  обекта. Процентите на разплатените средства по Плана за възстановяване и развитие и  оперативните програми са едва 2-3%.

Неговото становище е, че трябва да сме по-настоятелни, да търсим възможностите, които предоставя ЕС със своите програми и да се научим да се възползваме от тях. Андрей Новаков се обърна специално към младите хора в залата с информация за възможностите, които предоставят програмите за тях – Еразъм+, DiscoverEU. Той сподели с представителите на бизнеса, че за съжаление, няма нито един български участник в първата предложена от България европейска програма – Алеко, където всички, които имат идея или развиват бизнес в определени направления могат да посетят подобни фирми в силлициевата долина в САЩ, Сингапур, Израел.

„Важно е всеки да бъде въвличан в процеси, проекти, инициативи за общността, вземането на решения. Там, където се чувства уверен, има желание и умения да помага и да се включва активно.“- сподели  кметът на Габрово госпожа Таня Христова.

В края на срещата се стигна и до конкретни идеи – участието на Андрей Новаков през следващата година в Лагера за иновации – инициативата, която успешно стартира и се реализира в Габрово няколко поредни години. Договорени бяха и срещи между кмета на града и младежите, които искат активно да участват в събитията на града.  ГТПП предложи на младежите да се включат в разработване и изпълнение на комуникационна политика на самата палата и събитията в града.

Гости на събитието бяха областният управител на област Габрово, кметът и заместник-кметът на Трявна, представители на община Дряново, заместник –ректорът на ТУ Габрово.

Срещата се организира от Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово и беше излъчвана директно във фейсбук страниците на ГТПП и ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.

Снимки: Община Габрово, ОИЦ Габрово