С въвеждане на еврото ще има много повече инвестиции в България, много повече търговия с други държави, а това означава повече работни места, икономически ръст и по-високи заплати. Това коментира заместник-председателят на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси в Европейския парламент Ева Мария Попчева.

Росица Велкова: Държавата не е изправена пред фалит

По думите ѝ не можем да очакваме по-високи заплати и стандарт, ако няма икономическа причина. Попчева изтъкна, че еврозоната е ясният икономически път за това.

Тя коментира и някои от митовете, свързани с приемането на еврото, като поясни, че по-високата инфлация след въвеждане на еврото в страни с валутен борд не е свързана с него. Попчева обясни, че причините за инфлацията са две - енергийните цени и цените на храните.  

„Нищо общо с валутния борд. Валутният борд е все едно, че имаме евро, защото валутният ни курс е фиксиран с еврото”.

МФ: България е заплашена от фалит, има риск за фиксирания курс лев-евро

Евродепутатът обърна внимание и на опасенията от вдигане на цените с приемане на еврото.

„В Испания и в Германия е имало закръгляне на цените. Това, за което хората не говорят е, че е имало закръгляне на цени и надолу. Има възможност, която някои държави при приемането на еврото направиха, е със законодателство да регулират цените”.

По думите ѝ отлагане на присъединяването към еврозоната може да стане, ако не се приемат необходимите законодателните реформи. Попчева подчерта, че в крайна сметка това е едно политическо решение.

Финансист пред Дарик: Можеше да бъдем приети в еврозоната навреме, но в НС надделяха частни интереси

„Ако политическите сили в България не желаят да влезем в еврозоната, ще е много трудно. Теоретично тогава другите държави членки могат да започнат да питат защо не го правим и да поискат отговорност, но в крайна сметка е важно и гражданите да поемат своята отговорност и да изискват от народните си представители да си свършат работата”.

На въпрос за инициативата за провеждане на референдум за еврото, Ева Мария Попчева коментира, че би бил против българската Конституция и против договорите на ЕС. Тя уточни, че в Договора си за присъединяване към ЕС, България има задължението да се присъедини към еврото, така че не може впоследствие да искаме като държава да нарушаваме един международен договор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм