Адвокатите на Ева Кайли, заподозряна за избухналия скандал „Катаргейт”, осъдиха нечовешките условия на задържане, които оприличиха на "изтезания".

Бившият заместник-председател на Европейския парламент е в ареста повече от месец, след като беше арестувана и обвинена в рамките на мащабно разследване дали чужди държави, включително Катар и Мароко, са оказвали незаконно влияние върху работата на Европарламента. Разследването залови и бивш евродепутат, парламентарен сътрудник и ръководител на неправителствена организация.

ЕП избра нов заместник-председател на мястото на Ева Кайли

Белгийските прокурори отхвърлиха искането на Кайли да бъде освободен с електронна гривна за проследяване, се посочва в съобщение за медиите.

Двамата адвокати на Кайли заявиха, че тя е била поставена в изолатор единствено по прищявка на белгийските прокурори, съобщи „Политико”.

ЕП ще отнеме имунитета на още двама евродепутати заради „Катаргейт“

Според адвокатите ѝ Кайли е била държана от 11 до 13 януари в изолатор, където не ѝ е било позволено да контактува с външния свят, включително с адвокатите си. По време на тази изолация тя е била държана в затворническа стая "на студено и ѝ е било отказано второ одеяло", казва адвокатът й Михалис Димитракопулос. Той добави, че светлината в килията ѝ е била постоянно включена, което ѝ е пречело да спи, и че не ѝ е било позволено да се къпе, въпреки че е имала менструация.

"Това е изтезание. Това е Средновековие", каза той, четейки бележка пред препълнения пресцентър пред заседанието на съда в Брюксел.

В отговор говорител на федералния прокурор заяви: "Не съм чувал нищо за това нито в досието, нито в друг момент".

Брюксел: Ева Кайли остава в затвора за още един месец

Изслушването се провежда само два дни, след като друг заподозрян по делото - Пиер Антонио Панцери, бивш италиански евродепутат, който е в центъра на разследването, сключи сделка с белгийския прокурор за предоставяне на информация в замяна на по-лека присъда. Адвокатите на Кайли намекнаха, че тя е била държана под стража, докато прокурорите са преговаряли за това споразумение.

Запитан защо е държана в изолация, Андре Рисополус, базираният в Брюксел неин адвокат, отговаря: "В момента защитата не разполага с друга информация, освен че съдебните власти са преценили, че това вероятно е добър начин да се избегне [намеса], докато г-н Панцери преговаря за собствената си процедура за покаяние."

Адвокатът на Ева Кайли настоява тя да бъде освободена с електронна гривна за проследяване

Той добави, че би сметнал за "шокиращо", ако това е причината за поставянето ѝ в изолатор, тъй като тази процедура се използва рядко дори при "мафиотски престъпления".

Запитан дали ще подаде жалба за нечовешко отношение, Рисополус отговори: "Преди да поема инициативата да подам жалба за унизително, нечовешко и неоправдано отношение, наистина искам да знам какво се е случило. Ние ще го разберем."

Кайли е задържана по предварителни обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, които тя отрича чрез адвокатите си.

"Тя отрича да носи наказателна отговорност за участие в престъпна организация и за активно пране на [пари]", казва Рисополус.

Ева Кайли призна съучастието на баща си в дело за корупция

През декември съдът отхвърли искането на адвоката на Кайли да бъде освободена от затвора с електронна гривна. По-рано през януари на Кайли беше разрешено да бъде посетена в затвора от почти 2-годишната си дъщеря.

Затворът Харен в северната част на Брюксел, в който е държана, , е завършен едва през есента на 2022 г.; като най-модерното съоръжение в Белгия, комплексът е обявен за "хуманен затвор".

Белгийската федерална полиция и говорителят на затворническата администрация към белгийското министерство на правосъдието не са отговорили веднага на молбата на „Политико” за коментар.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм