Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли е направила частични самопризнания, че е поискала от баща си Александрос Кайлис да скрие значителна сума пари в дома ѝ. Кайли в момента е в женското отделение на затвора Харен, докато тече делото за корупция, в което бе замесено и името на Катар, съобщава вестник „Франс соар”.

Politico: Скандалът с Катар създава голямо газово главоболие за Европа

"Обвиняемата признава, че е инструктирала баща си да скрие парите", цитира вестникът откъс от заповедта за арест, написана от съдия-следователя Мишел Клез. Ева Кайли ще се яви пред палатата на съвета на 22 декември.

Източници на изданието твърдят, че Александрос Кайлис е бил задържан в деня на мащабна антикорупционна операция, когато се е укривал в хотел „Sofitel” в Брюксел с куфар, пълен с пари в брой.

„Граденото доверие се руши за миг“: Нови обвинения срещу Кайли за измами с бюджета на ЕС

В понеделник Европейската полицейска агенция (Европол) се присъедини към разследването по делото за корупция, съобщава вестникът. За нуждите на разследването Европол предоставя човешка и техническа подкрепа. Федералната прокуратура потвърди подкрепата на Европейската агенция за сътрудничество между правосъдните органи за провеждането на претърсвания по това дело в Италия.

ЕС обеща мащабни реформи на фона „Катаргейт“

Корупционният скандал в ЕП избухна на 9 декември, когато белгийската полиция извърши десетки обиски в Брюксел и арестува четирима души, включително заместник-председателя на ЕП Ева Кайли. Белгийската прокуратура заяви, че всички участници в разследването "са заподозрени в плащането на големи суми пари или предлагането на значителни подаръци на трети лица с политическа и/или стратегическа позиция, за да повлияят на решенията на Европейския парламент. Целта е била да се подобри имиджът на Катар в ЕС преди Световното първенство по футбол през 2022 г.

Ева Кайли ще остане в ареста до следващата седмица

Сред заподозрените има много италианци - както настоящи, така и бивши членове на ЕП. Разследващите приписват ключова роля в организирането на контактите на Антонио Пацзери, който е бил евродепутат от 2004 до 2019 г. Той е избран първо от лявоцентристката коалиция, а след това от Демократическата партия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм