Европейският парламент започна процедура за отнемане на имунитета на още двама свои членове в понеделник. Искането идва от белгийските власти и е свързано с разследването на подозрения за корупция и лобизъм в Европейския парламент, известно като "Катаргейт", пише Свободна Европа. 

"След искане от белгийските съдебни власти, започнах спешна процедура за снемане на имунитета на двама членове на Европейския парламент", написа председателката на ЕП Роберта Мецола в Туитър.

Адвокатът на Ева Кайли настоява тя да бъде освободена с електронна гривна за проследяване

"Никой няма да остане ненаказан", добави тя.

Мецола ще обяви искането за сваляне на имунитета в пленарна зала при първа възможност, което се очаква да е на 16 януари. След това искането ще бъде предадено на комисията по правни въпроси (JURI) за изготвяне на предложение за решение.

В съобщението на ЕП не се съобщават имената на двамата евродепутати, чийто имунитет ще бъде свален. Според източници на Ройтерс и Франс прес това са белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Козолино. И двамата са част от групата на Социалистите и демократите (S&D).

Адвокатът на Тарабела Максим Толер заяви, че клиентът му е за съгласен да бъде лишен от имунитет. По-рано Тарабела отрече да е извършил нарушение, като в изявление заяви, че няма "абсолютно нищо за криене" и ще "отговори на всички въпроси на разследващите".

Ева Кайли призна съучастието на баща си в дело за корупция

Козолино преди месец отрече да е бил разпитван. "Не съм бил претърсван, нито пък офисът ми е бил запечатван", каза той тогава.

В рамките на разследването за корупция и лобизъм в полза на Катар заместник-председателката на ЕП Ева Кайли, която е в ареста, и още четирима души бяха обвинени в лобизъм и корупция в полза на Катар.

Кайли твърди, че е невинна и отрича да е получавала подкупи от Катар.

„Граденото доверие се руши за миг“: Нови обвинения срещу Кайли за измами с бюджета на ЕС

Гръцките власти обаче замразиха активите на Кайли и семейството ѝ, сред които недвижими имоти, сметки и корпоративни дялове, с цел да бъдат проверени за пране на пари.

ЕП отстрани Кайли от поста. Председателката му Роберта Мецола каза, че Европа не е за продан и настоя виновните да понесат пълната тежест на закона.

Зам.-председател на ЕК отрече да е участвал в „Катаргейт“

След ареста Кайли, която е бивша телевизионна водеща, беше изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм