Най-силното издание на кулинарния панаир "Етно кухня на колела" се проведе през изминалия уикенд на търговската уличка на Plovdiv Stage Park, в подножието на Младежкия хълм. В съботния ден хиляди семейства уважиха представителите на различните общности и опитаха от домашно приготвените ястия. Освен традиционните кухни на общностите с най-стара история в Пловдив, на осмия етно панаир демонстрации и майсторски класове направиха готвачи от Украйна, Сърбия и Турция. Организаторите от екипа на Фондация "Заедно" дадоха възможност да се представят и най-хубавите занаяти на народите, затова на панаира свои щандове имаха художници и занаятчии от българската, арменската, руската, украинската и турската общност. Централно място сред занаятите заемаше и пекарната за хляб.

Етно панаирът посетиха Генералният консул на Република Турция в Пловдив, както и почетните консули на Италия и Чехия, районни кметове и представители на различни етноси, заедно със семействата си. Желаещите да вкусят от различните народни кухни не се уплашиха и от неделния дъжд. Един от последните любители на кулинарното изкуство бе и талантливата певица Керана. 

Детският фестивал "Синьо лято" продължава и през юни. Театралните и музикални спектакли, включени в програмата, ще бъдат представени на 16 и 17 юни на сцените на Plovdiv Stage Park и Park "2019" в Тракия.

Този уикенд децата се забавляваха с много танци, народни игри, научиха се да правят кукли, глинени свирки и рисуваха в арт ателиетата, разположени под дърветата в парка. През неделния ден, на сцената на фестивала, се качиха малките таланти от Украйна и детският танцов ансамбъл от родопското село Фотиново, след което дъждът прекъсна концерта, който ще продължи отново на 16 юни.

През уикенда бяха изтеглени и 3 томболи с подаръци за децата, като най-очаквани бяха тротинетките на "Чиполино" и спортните италиански часовници.

И двете събития са част от Културния календар на Пловдив и се реализират от екипа на Фондация "Заедно". Каузата на организацията през последните години е да помага на деца таланти от различните религии и етнически общности. Посланието тази година е отново за мирен свят за всички деца.