Хиляди посетители събраха фестивалите на фондация „Заедно“ на голямата открита сцена в Plovdiv Stage Park в подножието на Младежкия хълм в Пловдив.

Представителите на общностите с най-стара история в Пловдив и региона – еврейска, италианска, турска, арменска, руска и българска, отправиха своите послания към децата на света за мир и за толерантност.

Много важно е да се държим ръка за ръка и да предаваме на бъдещите поколения призивите ни“, заяви Давиде Кристиано от италианската общност.

Мир за целия свят – за това призоваха и от украинската общност в Пловдив.

От името на еврейската общност Дарина Ангелова се обяви за повече толерантност, смирение, доброта и разбиране.

В Пловдив сме модел за мир и разбирателство. Това е нашето послание към децата, заяви и Ахмед Пехливан от турската общност във фондация „Заедно“.

За толерантност призова и Олга Атанасова от руската общност.

Вартонуш Керкориян, представител на Пловдивският Общоарменски благотворителен съюз (ОАБС) „Парекордзаган" подчерта, че е изключително важно всички деца по света да се подкрепят, независимо от техния етнос или националност.

Фестивалите на фондация „Заедно“ са единственото място, на което всички общности в града на тепетата представят ЗАЕДНО и безвъзмездно своите традиции и култура. През 2019-та година, когато Пловдив беше Европейска столица на културата, участваха и много от общностите в региона -  каракачани, ирландци,  татари, французи и представители на  най-голямата католическа общност в България от Раковски.

Един от най-големите проекти на фондацията  - „Етно кухня на колела“ със своето осмо издание, представи в обособените къщички на търговската уличка на хълма традиционните кухни на еврейска, италианска, турска, арменска, руска и българската общности в Пловдив. Със свой кулинарен щанд участваха и украинската общност, а демонстрации и майсторски класове направиха и майстор готвачите от Сърбия и Турция.

Етно кухня на колела и фестивали за цялото семейството в Пловдив

Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач, беше гост на Cooking Show по време на Осмото издание на кулинарния панаир, а демонстрацията му на открито предизвика огромен интерес. Специално от Одрин шеф готвачът донесе „оджак“ за приготвяне на телешки дроб, завещан от дедите му, които са били най-известните майстори на това ястие в турския град.

Организаторите от екипа на Фондация "Заедно" дадоха възможност да се представят и най-хубавите занаяти на народите, затова на панаира свои щандове имаха художници и занаятчии от българската, арменската, руската, украинската и турската общност.

Антоанета Първанова - майсторка на едно от най-сложните и красиви изкуства в България - калоферската дантела, също беше сред гостите на етно панаира.

Специален щанд имаше и майсторът на български шевици Светлана Антонова, която представи ръчно изработени бижута, сувенири и изделия, украсени с традиционна везба.

Централно място сред занаятите заемаше и пекарната за хляб.

От 2019-та година проектите на фондация „Заедно“ са насочени в помощ за таланти от различните общности. Идеята, която вече се превърна в традиция, е безплатно да се представя всички видове изкуства на открито – от деца за деца. И сега не беше по-различно.

Детският фестивал "Синьо лято", който продължава и през юни, се радва на изключителен интерес от страна не само на малчуганите, а и на техните родители. През изминалия уикенд всички се забавляваха с много танци, народни игри и арт ателиетата, разположени под дърветата в парка. За втора поредна година в събитията се включи украинката Варвара Карнаух, която помогна на децата с изработката на глинени окарини и специални куклички. Голям интерес предизвика и традиционната еврейска игра „Стрелба с лък“.

Чудесните изпълнения, специално подготвените за пловдивчани и гостите на града в двата циркови спектакъла на Националната школа по атракционни изкуства, които се реализират по програма на Национален фонд "Култура", очароваха малки и големи.

През неделния ден, на сцената на фестивала, се качиха и малките таланти от Украйна и детският танцов ансамбъл от родопското село Фотиново.

Събитията са част от Културния календар на Пловдив и се реализират от екипа на Фондация "Заедно". Посланието тази година е отново за мирен свят за всички деца.

Традициите и обичаите на различните народности в Пловдив и региона, ще бъдат съхранени по проект на  Фондация "Заедно" - "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето" . Целта е аудио и видео репортажи да запазят за следващите поколения нематериалното културно наследство на най-стария жив град в Европа. Проектът е финансиран по програма на  НФ "Култура" към Министерство на културата на Република България.