Болница „Свети Георги“ в Пловдив извършва вътрешна проверка по повод смъртта на млада жена и твърденията на майка ѝ, че дъщеря ѝ „не е получила адекватна помощ в лечебното заведение“. 27-годишната Елисавета Станева е дошла в Спешното преди 20 дни с температура и болки. Приета е в интензивния сектор на Инфекциозната клиника. Оттам допълват, че на жената, са ѝ извършени редица изследвания и консултации с лекари и специалисти от различните клиники. Назначена ѝ е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала, а и за придружаващо заболяване. В една от консултациите се установява, че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата, което води до влошаване на здравословното ѝ състояние. Терапията, извършена от екипа на Клиниката по инфекциозни болести, дава резултат и пациентката се подобрява на следващия ден. На 14 май към 17:55 часа 27-годишната жена внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност, и въпреки усилията на лекарите, жената е починала. Резултатите от аутопсията ще станат ясни на 16 юни. По предварителна информация е установено, че смъртта на Елисавета е заради усложненията от основното ѝ заболяване - кардиомиопатия.

================================

Отклонения в качеството на водата в карловското село Московец са констатирани след извършен мониторинг от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Тя е негодна за пиене и за приготвяне на храна, може да се ползва само за измиване, уточняват от РЗИ. Община Карлово е осигурила бутилирана вода, която ще бъде раздадена на населението в Московец.

====================================

Повдигат обвинение на пиян шофьор, ударил патрулка в Асеновград. Прокуратурата наблюдава бързото производство по случая. Мъжът е бил с концентрация на алкохол в кръвта 2,27 промила. На 26-ти май той отишъл да подава оплакване в полицейското управление и леко ударил с колата си спрелия полицейски автомобил, паркиран отпред. Шофьорът е бил задържан за 24 часа, дал е кръвна проба за изследване. Не е осъждан.

Непълнолетно момче пък е установено като автор на фалшив сигнал за поставено взривно устройство в град Садово. Съобщението тийнейджърът отправил около 2:00 ч. днес на тел. 112, а минути по-късно служителите на реда влезли в дирите му и го задържали.

Жител на Първомай е пострадал при междусъседски скандал. Потърпевшият позвънил в полицията и разказал, че негов психично болен съсед пристигнал на адреса му и започнал да блъска с дървен кол по пътната врата. При опит да го възпре и да разбере причината за агресията, домакинът също получил няколко удара, в резултат на което е настанен в болница за лечение. Нападателят е откаран в Центърa за психично здраве в Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство за причинена телесна повреда.

=======================================

Трима медици бяха отличени с престижни отличия, носещи името на видния български клиницист - енциклопедист проф. Константин Чилов. На церемонията, провела се в родното село на проф. Чилов – Славейно, за значителен принос в научната и преподавателска дейност бяха отличени ендокринологът проф. Михаил Боянов и паразитологът доц. Димитър Вучев. Наградите връчиха проф. Мариана Мурджева - ректор на Медицинския университет в Пловдив и проф. Димитър Буланов - декан на Медицинския факултет на МУ-София. Проф. Чилов е основоположник на българската школа по вътрешни болести и клинична лаборатория, автор на повече от 250 научни труда. Тази година се навършват 125 години от рождението на проф. Чилов.

=================================

Седмата си книга “Добър ден, добри хора!“ ще представи днес в родния си град Пазарджик учителят и блогър Илия Михайлов, който в последните няколко години стана известен с множеството си благотворителни каузи. Представянето е от 18:00 часа в Художествената галерия “Станислав Доспевски“. Модератор ще е Петя Точкова, психоложка и доскорошна журналистка, която авторът неслучайно нарича своя духовна сестра - тя е вдъхновител на много от идеите му. Новият сборник включва 50 разказа с неочакван край, взаимствани от житейски случки. Илия Михайлов е преподавател по история. До момента е издал шест книги, приходите от които дарява благотворително на нуждаещи се. Паричната сума от наградата му за литература, присъдена от Община Пазарджик, дари по сметката на педагог, който преди дни претърпя успешна бъбречна трансплантация в чужбина.

=======================================

Най-силното издание на кулинарния панаир "Етно кухня на колела" се проведе през изминалия уикенд на Plovdiv Stage Park. Хиляди семейства уважиха представителите на различните общности и опитаха от домашно приготвените ястия. Освен традиционните кухни, на осмия етно панаир демонстрации направиха готвачи от Украйна, Сърбия и Турция. Представиха се и най-хубавите занаяти на народите. На панаира свои щандове имаха художници и занаятчии от българската, арменската, руската, украинската и турската общност. Етно панаирът посетиха Генералният консул на Турция в Пловдив, както и почетните консули на Италия и Чехия. Желаещите да вкусят от различните народни кухни не се уплашиха и от неделния дъжд. Един от последните любители на кулинарното изкуство бе и талантливата певица Керана. Детският фестивал "Синьо лято" продължава и през юни. Театралните и музикални спектакли, включени в програмата, ще бъдат представени на 16 и 17 юни на сцените на Plovdiv Stage Park и Park "2019". И двете събития са част от Културния календар на Пловдив и се реализират от Фондация "Заедно".

================================

Топ реферът Георги Кабаков, кметът на пловдивския район „Тракия” Костадин Димитров и заместникът му Пенчо Малинов връчиха наградите на участниците в третото издание на училищния футболен турнир. Събитието се проведе през уикенда до 20-ти блок. Отборът на училище „Черноризец Храбър” спечели купата на кмета на „Тракия” във възрастовата група 3-ти/4-ти клас. Това стана след оспорван финален мач с тима на училище „Св. Софроний Врачански”. Третото място си поделиха представителните отбори на училищата „Димитър Матевски” и „Свети Седмочисленици”, а всички участници получиха индивидуални медали. Районният кмет Костадин Димитров отправи спортно предизвикателство и към родителите на футболистите. На баскетболния кош до игрището те трябваше да реализират най-много тройки за определено време. Двамата победители, вкарали най-много топки в коша, получават пейки, които ще бъдат монтирани пред жилищните им блокове. В събота – на 3 юни, ще се проведе надпреварата в по-горната възрастова група - 5-ти/6-ти клас.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова