Заради лошите метеорологични условия, програмата на Фестивала за децата и семейството „Синьо лято“ 2023 се отменя за 16 юни, петък, съобщиха организаторите. Събитието запазва локацията си - малката сцена на Plovdiv Stage Parк в подножието на Младежкия хълм, където вчера при изключително голям интерес се проведе първия ден на Осмото издание на кулинарния панаир „Етно кухня на колела“.

На обособената търговска уличка в най-новото пространство за фестивали и събития, освен щандовете с вкусни ястия от кухнята на различните народности, пред които се извиха огромни опашки, посетителите разгледаха и закупиха и сувенири и художествени изделия на български, арменски, руски, турски и украински художници и занаятчии.

Голям интерес предизвика Cooking Show - то на шеф Иляс Кавуранлар,  четвърто поколение майстор-готвач, който със специално донесен от Одрин „оджак“, приготви пред гостите на Фестивала телешки дроб по рецепта, завещана от дедите му- едни  най-известните майстори на това ястие в турския град.

Ателиета по традиционни украински глинени свирки, арменски занаяти, танци, кулинарна работилничка за бисквитки и пленер забавляваха най-малките посетители на Фестивала, а момчетата и момичета премериха сили по време на традиционната игра за еврейския народен празник Лаг Ба Омер -  стрелба с лък.

Както всяка година, има и награди от традиционната томбола на  „Етно кухня на колела“, осигурени  от  партньорите на проекта – тротинетки от пловдивската компания Chipolino, часовници от италианската общност, както и детски книжки.

Проектите са част от Културния календар на Пловдив и се реализират от екипа на Фондация „Заедно“, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Организаторите си запазват правото за промяна на часовете на спектаклите, ако метеорологичните условия не позволяват провеждането им на открито.

Панаирът на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела " ще се проведе по програма днес. Очакваме Ви да опитате кулинарни изкушения от всички етноси в Пловдив!