Европейският съюз утре ще внесе промени в санкциите си срещу Москва и ще позволи размразяване на някои средства на водещи руски банки, като по този начин Брюксел се надява да облекчи затрудненията в глобалната търговия със зърнени храни и торове, сочи проект на решение, съобщи Ройтерс.

2,7 млн. тона зърно изнесени досега от Украйна транзитно през румънска територия

Това се случва на фона на критиките от страна на африкански лидери за негативното въздействие на санкциите върху търговията, което може да изостри недостига на храни, причинен основно от руската инвазия в Украйна и блокирането от Москва на украинските пристанища на Черно море. 

Фон дер Лайен: ЕС ще се стреми да удвои вноса на газ от Азербайджан

Според променените правила, които се очаква да бъдат приети утре, страните от ЕС ще могат да размразят блокираните досега ресурси на водещите руски банки като ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка ФК Откритие, Промсвязбанк и Банка Русия, сочи документът. 

Киев: Отстъпление пред Путин ще вкара ЕС в капан

Съгласно новите санкции ще бъдат замразени активите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, с изключение на тези ресурси, които са необходими за търговията с храни, каза представител на ЕС пред Ройтерс.

Проектодокументът гласи, че парите могат да бъдат освободени, "след като бъде установено, че тези средства или икономически ресурси са необходими за поръчване, внос или транспорт на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове“.

Борел представи за одобрение нови санкции срещу Русия

Според преразгледаните санкции ЕС също така планира да улесни износа на храни от руски пристанища, към които търговците загубиха интерес поради санкциите на ЕС, въпреки че мерките не се отнасяха до износа на храни, посочва служител на ЕС.

Досега Брюксел отричаше, че неговите санкции са нанесли щети на търговията с храни.

Европейски министри: Санкциите срещу Русия работят

ЕС заедно със САЩ, Великобритания и други страни наложиха широкообхватни санкции на Русия след инвазията й в Украйна през февруари. Русия нарича действията си "специална военна операция“ за разоръжаване и "денацификация“ на Украйна. Киев и Западът казват, че Москва води непровокирана агресивна война.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм